• Radionica u Crvenom krstu Vrbasa sa MNRO • Uštedeti energiju a sačuvati zdravlje!?

  27.09.2016.
  Juče smo u Crvenom krstu Vrbasa izveli radionicu sa omladinom umereno ometenom u razvoju. Tema je bila energetska efikasnost u domaćinstvu i mogući uticaj građana na energetske politike.

  Ni u jednoj strategiji Republike Srbije ne postoji orijentacija ka energetski nezavisnim domaćinstvima. Većini građana je još uvek nedostupna ugradnja solarnih panela, toplotnih pumpi, vetro-generatora..., ne postoje subvencionisani krediti građanima za zamenu stolarije, termo-izolaciju...

  Stoga i postoji snažna zaštita državnih monopolističkih energetskih preduzeća - EPS-a i Srbija Gas-a. Preko 60% stanovništva u Srbiji greje se na ugalj, i to onaj najlošiji - sirovi, lignit. Troše 2.5 puta više energije po m2 od zemalja Severne Evrope, gde je prosečna godišnja temperatura znatno niža. Smrtnost stanovništva u letnjim mesecima u Srbiji je stoga 30% viša nego van sezone grejanja.

  Zašto građani kupuju ugalja po 2,5 puta višoj ceni od proizvođačke?. Dokle će umetanje posrednika u distribuciji uglja zagorčavati život već ozbiljno osiromašenih građana?

  Pa onda, zašto se u zvaničnom obrazovanju nigde ne obrađuju rizici loših energetskih navika u domaćinstvu. Ljudi generalno ne poznaju opasnosti unutrašnjih ložišta, uticaj elektromagnetnog zračenja električnih uređaja, povećane potrošnje energije zbog nepravilnog rukovanja električnim uređajima, povećani utrošak vode iz neispravnih slavina i vodokotlića... Pa se onda pitamo zašto smo siromašni? U Strategiji borbe protiv siromaštva ništa od ovoga nećete naći!

  Građani su prepušteni na milost i nemilost monopolima i sopstvenom ne znanju i inertnosti.

  Radionica je deo kampanje koju podržava Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Opština Vrbas, Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine i kompanija "Sunoko".
Povratak na početnu stranu