• Brazil: Pukla brana, 15 mrtvih, 45 nestalih

  Najmanje 15 osoba je poginulo, a 45 je nestalo nakon što je došlo do pucanja brane u brazilskoj državi Minas Gerais, prenosi “Raša tudej“.

  Strahuje se da bi broj žrtava mogao da bude mnogo veći, a spasilačka akcija još traje.

  Informacioni vebsajt G1 navodi da ima najmanje deset mrtvih pozivajući se na neimenovani izvor iz lokalnog sindikata rudara. Međutim rudnik Samarko, gde se nesreća dogodina u ovom trenutku nije mogao da navede da li ima žrtava, a nisu mogli to da kažu ni vatrogasci ni pripadnici civilne odbrane koji su poslati na lice mesta.

  Spasilački timovi tragaju za preživelim ili mogućim telima nastradalih, a ljudima koji žive u blizini rečeno je da se sklone na neku uzvišicu. Snimci televizije Globo pokazuju rudarski kompleks prekriven vodom i muljem, i velika vozila prevrnuta na stranu.

  Helikopterski snimci pokazuju kuće prekrivene do krova crvenim gustim muljem koji je prekrio najamnje nekoliko stotina metara. Ne zna se da li je u kućama neko bio u trenutku nesreće. Celo selo je prekriveno blatom i vide se stanovnici kako su pobegli na viši nivo. Zvaničnici su rekli da je brana sagrađena da zadrži vodu i otpadne supstance rudarskih operacija, što može da bude toksična smesa.

  Rudarska kompanija Samarko u saopštenju je navela da ulaže sve napore da zbrine ljude i umanji štetu za okolinu, i dodala da u ovom trenutku ne može da se potvrdi uzrok niti da li ima žrtava.

  U saopštenju gradskih vlasti iz Marijane, grada od oko 40.000 stanovnika 300 kilometara severno od Rio De Žaneira navodi se da je brana pukla u 16.20 po lokalnom vremenu u oblasti koja se nalazi oko 20 kilometara udaljeno od centra grada.

  Izvor: B92