• Priznanja ekološkom novinaru
  • Udruženje novinara "Eko vest", u saradnji s ekološkim magazinom EKOlist, u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu dodelili su danas, 15. decembra priznanja – ekološkom novinaru, koji je svojim radom pravovremeno i istinito informisao javnost o životnoj sredini i ekologiji, kao i predstavnicima ekoloških organizacija koji su dali doprinos unapređenju i zaštiti životne sredine i podizanju ekološke svesti.  • Ove godine titulu najekonovinara ponela je Dragana Ratković, urednica i voditeljka emisije o ekologiji "Pod staklenim zvonom", RTV – Radio Novi Sad.
    "Dragana već 17 godina istrajava da tačno i pravovremeno informiše o ekološkim aktuelnostima ali i da edukuje svoje slušaoce. Nesebično je doprinela podizanju ekološke svesti Vojvođana da se bore za ostvarivanje prava na zdraviju i čistiju životnu sredinu. Svake nedelje u 9.05, u svojoj emisiji, Dragana Ratković poziva i podstiče javnost da promene makar neku sitnicu u svojoj svakodnevici kako bi nam bilo bolje stanje životne sredine. Njena autorska emisija ugostila je na stotine ljudi koji su preneli javnosti korisne informacije o životnoj sredini i načinima kako da se popravi aktuelno stanje. Uvek je bila spremna da od sagovornika na primeren i kulturan način dobije izjavu i komentar koji su bili na opštu korist svih građana Vojvodine. Za sve ove godine umela je i da posavetuje i uputi dobronamernu kritiku svojim saradnicima i kolegama. Emisija "Pod staklenim zvonom" Radio Novog Sada jedna je od prvih na ovim prostorima koja se bavi temama iz oblasti zaštite životne sredine i ekologijom, a poznavajući Draganu, verujemo da će i ubuduće ekološka svet građana biti na zavidnoj nivou", navodi se u obrazloženju uručilaca nagrade.  • Ove godine, priznanje za građansku hrabrost i doslednost u zaštiti životne sredine dodeljeno je Ratku Đurđevcu, predsedniku Ekološkog pokretaVrbasa. "Ratko je ekološkoj ali i široj javnosti poznat kao veliki borac protiv zagađivača Velikog bačkog kanala. Javno je kritikovao sve koji su se prema životnoj sredini poneli bahato i koji su, zarad nekih interesa, narušavali njen sklad. Njemu nije problem da oko dobre ekološke ideje okupi mnogo aktivista i građana iz svoje sredine kako bi zaštitili svoje pravo – na zdravu životnu sredinu. On je pokretač brojnih akcija i kampanja u Vrbasu i okolini. U poslednje vreme sve više radi na edukaciji najmlađih. Ratko je čovek koji misli globalno, a deluje lokalno", stoji u obrazloženju.  • Za građansku posvećenost i doslednost u zaštiti životne sredine priznanje je dodeljeno Vieri Turčan iz Gložana, koja je, između ostalog, zaslužna za osnivanje Udruženja ekologa – EKOS.
    „Viera je incijator više manifestacija, a najstarija je Eko dan Gložana – koja se organizuje pod sloganom „Menjajmo svoje navike a ne klimu!“ I tako više od 10 godina traje Vierina neprekidna borba za bolje, zdravije i čistije sutra. Ona je primer mladima kako se volonterski i posvećeno svakodnevno treba boriti za zdravu životnu sredinu“, obrazloženo je.

    Udruženja novinara "Eko vest", koje inače okuplja novinare koji prate zaštitu životne sredine i ekologiju, obeležili su danas i jubijel – 10 godina od osnivanja Udruženja. Tim povodom, uručene su i zahvalnice institucijama koje u godinama za nama podržavale rad i stručno pomagale u realizaciji mnogih zajedičkih projekta. Zahvalnice su uručene: Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i saradnju s verskim organizacijama, Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine iz Novog Sada, kompaniji Tetra Pak iz Beograda, Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije iz Novog Sada i JP Vojvodinašume.

 

 

Povratak na početnu stranu