• Predstavljena Studija izvodljivosti za Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za Grad Niš

    Planirano obezbeđivanje bespovratnih sredstava do 43 miliona evra


    Niš, 15. april 2016.
    Danas je u Nišu predstavljena Studija izvodljivosti za Projekat postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u ovom gradu. Studija treba da omogući da se Nišu, kroz program pretpristupne razvojne pomoći fondova EU, IPA 2017, obezbede bespovratna sredstva za ukupan prioritetni projekat u iznosu do 43 miliona evra.

    Studija, čija je vrednost 100 hiljada evra, finansira se iz sredstava donatorske razvojne pomoći Švedske agencije za razvoj, a sprovodi je međunarodna organizacija International Management Group (IMG), kroz Environmental Infrastructure Support Programme (EISP). Studija će omogućiti sve elemente za odlučivanje od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Grada Niša u pogledu finansiranja prioritetnog projekta otpadnih voda, „Saradnjom Vlade Republike Srbije i grada Niša, a uz podršku Evropske Unije, u Nišu će se sprovoditi najveći infrastrukturni projekat iz oblasti zaštite životne sredine u pretpristupnom periodu. Vrednost postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa izgradnjom i rekonstrukcijom kanalizacione mreže iznosiće oko 43 miliona evra i ovaj iznos će Vlada Republike Srbije obezbediti iz pretpristupnih fondova EU“, istakla je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, gospođa Stana Božović, i čestitala gradonačelniku Niša, gospodinu Perišiću, što je svojim zalaganjem, i uz podršku Vlade Republike Srbije, omogućio građanima Niša ovako vredan infrastrukturni projekat, koji će obezbediti čiste reke, održivost vodnih resursa, zdravu životnu sredinu i zdravlje građana.

    Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za Grad Niš podrazumeva izgradnju novih kolektora, sanaciju dela postojećih, zatim gradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kao i dodatne tretmane mulja.