• Poseta sekrtetara Grbića Ekološkom centru "Radulovački" u Sremskim Karlovcima  • Novi Sad, 21. septembar 2016.
  • – Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Nenad Grbić, posetio je Ekološki centar „Radulovački“ u Sremckim Karlovcima. Reč je o centru za edukaciju dece i omladine, kao i osoba sa posebnim potrebama o značaju zaštite životne sredine, kao i o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

    “Naš centar nosi ime Miodraga Radulovačkog, koji je iako profesor u SAD, svoj rad i entuzijazam posvetio Pokretu gorana Vojvodine. Zahvaljujući njegovim donacijama izgaradili smo centar zasnovan na principima održive arhitekture i predstavlja energetski efikasnu zgradu, koja je jedna od prvih u Srbiji dobila energetski pasoš”, rekao je, pozdravljajući sekretara Grbića, direktor centra Aleksa Jeftić.

    On je dodao da zgrada centra za zagrevanje i hlađenje objekta, preko toplotnih pumpi, koristi energiju zemlje, dok za zagrevanje tople potrošne vode, putem solarnih panela koristi energiju sunca, što joj u velikoj meri obezbeđuje samoodrživost, kao i uštedu sredstva usled korišćenja obnovljivih izvora energije. Uz to, zgrada je prilagođena i osobama sa posebnim potrebama. Sekretar Grbić je izrazio zadovoljstvo današnjom posetom i istakao da će Sekretarijat pružati podršku projektima Ekološkog centra „Radulovački“, s obzirom da je ova institucija pokazala kako se obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost mogu kombinovati i primeniti. On je rekao i da se Pokret gorana Vojvodine u tim oblastima može smatrati partnerom Sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

    Ekološki centar “Radulovački” je 2015. godine dobio status Evropskog omladinskog centra, što je prestižna oznaka za kvalitet Saveta Evrope. U celoj Evropi, inače, ima svega šest centara sa ovakvim statusom.


Povratak na početnu stranu