• Pola Srbije pije lošu vodu - Prema Batutu neispravno oko 42% javnih vodovoda  Gotovo polovina Srbije pije lošu vodu. Ovi, najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, objavljeni početkom avgusta, potvrđuju da je slika pijaće vode u Srbiji alarmantna, s obzirom na to da je voda sa više od 42 odsto javnih vodovoda gradskih naselja neispravna! Dobra vest je, da je ispravnih za oko 4,4 odsto više u odnosu na kontrolu iz 2014. godine.

  Prema podacima nadležnih, za 7,5 odsto se povećao broj vodovoda sa udruženom mikrobiološkom i fizičko-hemijskom nesipravnošću i takvih je u Srbiji čak 17,5 odsto. Od ukupnog broja ispitanih uzoraka javnih vodovoda i vodnih objekata, više od petine bilo je fizičko-hemijski neispravno.

  - Najviše neispravnih uzoraka zabeleženo je u Srednjobanatskoj oblasti - čak 96,6 odsto! Najmanje, pak registrovano je u Kolubarskoj oblasti - manje od jedan odsto. Od ukupnog broja ispitanih uzoraka na mikrobiološku ispravnost, nesipravno je 7,3 odsto. Najviše vodovoda i vodnih objekata sa mikrobiološki neispravnim uzorcima vode bilo je u Zaječarskoj oblasti - 24,4 odsto - kažu u Batutu.

  Od ukupnog broja ispitanih uzoraka vode za piće na mikrobiološku ispravnost javnih vodovoda gradskih naselja 3,2 odsto je bilo neispravno. U Srednjem Banatu loša je i mikrobiološka slika vode, pa je tamo gotovo 16 odsto uzoraka bilo neispravno. Odmah za njim je i Zapadnobačka oblast sa 9,5 odsto. Mikrobiološki ispravna voda pije se u Braničevskoj i Podunavskoj oblasti, dok je u Šumadijskom i Moravičkom okrugu na ovaj način zagađeno manje od pola procenta uzoraka.

  Kako navodi dr Boža Dalmacija, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, razlog što kvalitet vode većine srpskih vodovoda nije ispravan je prisustvo hemijskih supstanci i mikroorganizama. Po njegovim rečima, najgora situacija je u Vojvodini, gde čak oko 60 odsto stanovništva pije neispravnu vodu, a leti je problematično i u Centra lnoj Srbiji, jer je tada voda često puna arsena.

  - Oko 800.000 stanovnika Vojvodine pije vodu sa arsenom, dok tokom leta vodu sa ovim elementom uzimaju i meštani Rudnika i Gornjeg Milanovca - kaže prof. Dalmacija. - U Požarevcu problem prave nitrati i jedinjenja bora, koji utiče na povećanje krvnog pritiska. Iz svakog desetog vodovoda u Srbiji do česme dolazi mikrobiološki neispravna voda zbog formiranja biofilma. Razlog su loše cevi i neodgovarajuća tehnologija pripreme vode za piće. Zbog tih loših cevi, mikroorganizmi dospevaju u distributivnu mrežu. Drugi razlog za pojavu mikroorganizama je loša dezinfekcija.

  Kako profesor kaže, za loš kvalitet vode u Vojvodini najčešće su uzroci iz prirode, dok je u Centralnoj Srbiji voda iskvarena zbog ljudskog nemara, odnosno neprečišćavanja otpadnih voda.

  - Problemu sa našim vodovodima velikim delom kumuje neorganizovanost - kaže prof. Dalamcija. - Na primer, nikada u Srbiji nije primenjen standard Sigurno snabdevanje v ode za piće, koji je pandan HASAP za hranu.

  Epidemije

  Tokom prošle godine registrovane su dve hidrične epidemije sa 109 obolelih. Kako kažu u Batutu, epidemije su bile posledica korišćenja mikrobiološki neispravne vode za piće iz privatnih vodnih objekata seoskih domaćinstava i netretiranih površinskih voda.

  - Lane je tako bila jedna hidrična epidemija više nego prethodne. Tokom 2014. godine od ovih epidemija obolela je 11 osoba, a 2015. godine čak devet puta više - navode u Batutu.

  Bakterije

  * Najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti su povećana mutnoća i boja, povišena koncentracija gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata, nitrita, kao i povećan utrošak kalijum-permanganata. * Uzročnici mikrobiološke neipsravnosti su povećan broj aerobnih, mezofilnih bakterija i ukupnih koliformnih bakterija, kao i ovih bakterija fekalnog porekla. Prisustvo ešerihije koli zabeleženo je u 0,7 odsto uzoraka.

  Izvor: e-kapija

Povratak na početnu stranu