• Otvoren Sajam zelene gradnje u Beogradu

  Sajam "zelene gradnje" (Green building expo) otvoren je danas u Beogradu u centru Belekspo gde će se predstaviti oko 50 izlagača.

  Sajam su otvorili ministarka gradjevinarstva Srbije Zorana Mihajlović i ambasadori SAD i Italije u Beogradu, Kajl Skot i Djuzepe Manco.

  Zorana Mihajlović je izjavila da je pred Srbijom još mnogo posla u toj oblasti i da je Sajam prilika da se istakne koliko su važni "zelena gradnja", smanjenje emisije štetnih gasova i energetska efikasnost, i to ne samo za kvalitet života nego i za održiv razvoj i za budućnost za ono što treba ostaviti budućim generacijama.

  "Što se tiče samog zakonodavnog okvira, država mora da donese zakone i podzakonske akte i stvori uslove da možemo da se bavimo 'zelenom gradnjom' i rekla bih da smo to konačno sve završili", izjavila je Mihajlović i istakla da se u Srbiji danas troši tri puta više električne energije po kvadratnom metru od proseka EU.

  U Srbiji je izdato više od 1.600 "energetskih pasoša", rekla je Mihajlović i dodala da nove zgrade, ali i stare koje se renoviraju, moraju da budu napravljene po standardima.

  "Mislim da još nismo kao društvo počeli da razmišljamo šta u stvari znači 'zelena gradnja;. To nije samo da napravite zgradu po standardu, to znači da kvalitetnije živite, da manje trošite resurse, da čuvate sredinu", izjavila je ministarka.

  Izgradnja jedne "zelenе zgrade", kazala je Mihajlović, jeftinija je pet odsto nego izgradnja takve "obične" zgrade koja "nije zelena", a uz to se štedi 20 do 50 odsto električne energije, 40 odsto vode, 70 odsto otpada.

  Ambasador SAD Kajl Skot izjavio je da je zgrada Ambasade SAD "kompletno zelena" i da je prva koja je dobila sertifikat LEED medjunarodnog sistema za sertifikaciju energetski efikasnih i ekoloških objekata.

  "Ovo je dobra prilika da vidimo standarde 'zelene gradnje', ali i održavanja takvih zgrada, kako bismo svakodnevno doprinosili našem okruženju, i da vidimo najnovije metode koji mogu da pomognu okruženju i koji su se pokazali i kao stimulans ekonomskog razvoja", ocenio je Skot.

  Italijanski ambasador je rekao da su "zelena gradnja" i zaštita sredine neka od ključnih pitanja na putu Srbije ka članstvu u EU, i dodao da Italija podržava Srbiju na tom putu.

  Menco je podsetio da zgrada Ambasade Italije u Beogradu ove godine puni 90 godina što je, kako je rekao, živi dokaz koliko je važno prilagodjavaje zgrada potrebama potrošnje energije.

  Dodao je da se na Sajmu može videti sam projekat čiji je cilj da se zgrada Ambasade Italije učini "zelenijom" i da Ambasada tako svojim primerom da mali doprinos naporima da i Beograd bude zeleniji".

  Sajam će trajati do petka, a očekuje se da će okupiti oko 3.000 stručnjaka.

Povratak na početnu stranu