• Otvoren Internacionalni foto konkurs BIODIBERZITET  U okviru organizacije predstojećeg III Svetskog Kongresa Biodiverziteta (26-29. septembar 2015. godine, Mokra Gora), Zavod za zaštitu prirode Srbije, danas je pokrenuo Internacionalni foto konkurs „Biodiverzitet“ uz podršku društva National Geographic i sponzorstva kompanije CANON.

  U periodu trajanja foto konkursa, od 15. septembra do 15. oktobra 2015 godine, pozivaju se fotografi iz celog sveta da ispričaju svoju foto priču o prirodi kroz četiri konkursne kategorije:
  - DIVLjI SVET - slike retkih i nesvakidašnjih momenata u biljnom i životinjskom svetu, koje kreativno ističu karakter i ponašanje određene vrste u njenom prirodnom staništu.
  - CRVENA LISTA – fotografije na kojima su ovekovečene neke od najređih vrsta današnjice, vrste i ekosistemi koji su po kategorizaciji Svetske unije za zaštitu prirode (IUCN) ranjive, ugrožene i/ili kritično ugrožene su cilj ove kategorije.
  - PEJZAŽI - prikazi od pustinja do tajgi na kojima se spoznaje lepota i kreativnost „Majke prirode“.
  - LjUDI – fotografije koje oslikavaju lepotu i raznolikost ljudske vrste, različite kulture, običaje i rase svih meridijana planete Zemlje.

  Odluku o najuspešnijim i nagrađenm radovima doneće žiri sastavljen od stručnjaka i renomiranih svetskih fotografa društva National Geographic:
  Tino Soriano – fotograf društva National Geographic (http://www.tinosoriano.com)
  Robin Moore – predstavnik National Geographic Creative (http://www.robindmoore.com)
  Igor Rill – urednik časopisa National Geographic Srbija (http://www.nationalgeographic.rs)

  Nagrade za autore pobedničkih fotografija u sve četri kategorije obezbedio je generalni sponzor Foto konkursa CANON, koji će dodeliti vrhunsku opremu ove renomirane kuće.

  Fotografije moraju biti izvorne, bez intervencija u vidu montaže ili grafičke obrade dela koje menjaju kompoziciju i elemente. Svaki kandidat može da pošalje do tri fotografije po temi, sa crno belim ili kolor fotografijama, isključivo u digitalnom obliku. Fotografije autori mogu dostaviti na tri načina: elektronskom poštom na photocontest@zzps.rs, na CD-u, na adresu: Zavod za zaštitu prirode Srbija, Dr Ivana Ribara 91, 11 070 Beograd i putem lične dostava CD –a na adresu Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

  Proglašenje pobednika i otvaranje izložbe najboljih 25 radova zakazano je za Dan otvaranja Svetskog Kongresa Biodiverziteta u galeriji Drvengrada na Mokroj Gori 26.oktobra.2015. godine.

  Dodatne informacije o Internacionalnom foto konkursu „Bidiverzitet“ mogu se naći putem :

  - internet stranice Zavoda za zaštitu prirode Srbije (www.zzps.rs) u okviru rubrike Svetski Kongres Bidiverziteta,
  - zvanične fejsbuk stranice www.facebook.com/photoconteswbc2015 i
  - video najave fotokonkursa www.youtube.com/watch?v=Gdl-A_Fii_g&feature=share

  Kontakt osoba za više informacija je Milivoje Krvavac, urednik fotokonkursa „Biodiverzitet“ (066 381 862, milivoje.krvavac@zzps.rs)