• Osujećen krivolov na prepelice kod Siriga

    D. D. (24) iz Siriga zatečen je u ataru sela Sirig kod Novog Sada između subote 13. i nedelje 14. avgusta u automobilu u kome je pronađena lovačka puška sačmarica za koju nije posedovao oružani list, oko 70 komada patrona za lov sitne divljači i jedna elektronska vabilica za prepelice.

    Službenici policijske stanice iz Temerina, zajedno sa članovima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u pomenute noći izvršili su obilazak terena u ataru sela Sirig kod Novog Sada zbog osnovanih sumnji da je u toku protivzakonit lov na prepelice.

    Tom prilikom na parceli pod požnjevenom pšenicom pronađena je jedna uključena elektronska vabilica za prepelice koja je prema važećim propisima Republike Srbije zabranjena za upotrebu i smatra se sredstvom za masovno uništavanje divljači. Tokom obilaska terena kojim upravlja Lovačko društvo „Sirig“ primećeno je putničko vozilo koje su policajci zaustavili i pretresli.

    U putničkom vozilu kojim je upravljao D. D. (24) iz Siriga pronađena je lovačka puška sačmarica za koje pomenuta osoba nije posedovala oružani list, oko 70 komada patrona za lov sitne divljači i jedna elektronska vabilica za prepelice. Osumnjičeni je priveden u policijsku stanicu u Temerinu, gde su nakon konsultacije sa dežurnim javnim tužiocem protiv njega podignute dve krivične prijave za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, kao i za nezakonit lov.

    Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije podseća javnost da je od 2014. godine zabeležilo i prijavilo više slučajeva krivolova prepelica u ataru sela Sirig, no ta nelegalna praksa nastavlja se do danas. Pozdravljamo odlučnu i revnosnu reakciju policajaca iz Temerina i nadamo se da će nadležni organi postupajući u skladu sa domaćim propisima stati na put protivzakonitom lovu i uništavanju ptica selica.