• Obuka za bračne parove, "Osnove organske poljoprivrede – šansa za mnoge"
  U subotu, 9. aprila 2016. godine u Edukativnom centru u Novom Sadu (Industrijska 3), Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova u saradnji sa Zelenom mrežom Vojvodine i Edukativnim centrom iz Novog Sada održaće obuku o osnovama organske poljoprivrede za 31 bračni par iz 27 sela Vojvodine

  Nakon uspešno završenog Konkursa za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća są okućnicom 115 porodica dobilo je priliku da samostalno započne svoj život na selu. Kao nastavak podsticajnih mera pokrajinskih institucija kojima se unapređuje ekonomski položaj žena i muškaraca i podstiče razvoj ruralnih sredina, Zavod za ravnopravnost polova osmislio je edukativni program „Osnove organske poljoprivrede – Šansa za mnoge” u nameri da doprinese kvalitetu života bračnih parova na selu i unapredi ekonomski položaj žena i muškaraca.

  Za edukaciju se prijavilo 63 polaznika i polaznica koji će na ovaj način dobiti nova znanja o osnovama organske poljoprivrede, plasteničkoj proizvodnji, kreiranju bio-bašta, gajenju lekovitog i začinskog bilja, organskoj proizvodnji voća, kontroli i sertifikaciji u organskoj poljoprivredi, kao i o multifunkcionalnoj poljoprivredi kao ekonomskom pokretaču domaćinstava na selu.

  Ako budućnost čitave planete zavisi od hrane koja se bazira na ekološkoj praksi i očuvanju prirodnih resursa, onda je odgovornost javnih politika da obezbede nivo znanja i uslove za organsku poljoprivredu kao središnu temu revitalizacije vojvođanskog sela.

  Obuka "Osnove organske poljoprivrede – šansa za mnoge" oslanja se na strateški program Pokrajinske vlade o revitalizaciji vojvođanskih sela i širi perspektivu za jačanje ekonomskog potencijala ruralnih sredina i povratka mladih na selo. U protekle tri godine više od 1000 žena i muškaraca u Vojvodini prošlo je edukaciju o organskoj poljoprivredi za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane, pre svega za svoje porodice, a onda i za tržište.

  OSNOVE ORGANSKE POLjOPRIVREDE

  - Šansa za mnoge -

  Subota, 9. april 2016. godine
  Edukativni centar (Industrijska 3), Novi Sad


  10.00-10.30

  Uvodno obraćanje
  • Vesna Šijački, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova
  • Budislav Medurić, direktor Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama
  • Miroslav Vasin, potpredsednik Pokrajinske vlade

  10.30-11.30

  Osnove organske poljoprivrede, agrotehničke mere, kompost i kompostiranje
  · dr Srđan Šeremešić, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad

  11.30-11.45

  Kafe pauza

  11.45-13.00

  Bio-bašta i plastenička proizvodnja
  • dr Branka Lazić, profesorka emerita

  13.00-13.30

  Lekovito začinsko bilje u bio-bašti
  • Andrea Vučinić, dipl. inženjerka poljoprivrede

  13.30-14.30

  Pauza za ručak

  14.30-15.30

  Organska proizvodnja voća sa naglaskom na sitnim voćnim vrstama
  · Sanda Klještanović, dipl. inženjerka

  15.30-16.00

  Multifunkcionalna poljoprivreda kao ekonomski pokretač domaćinstava na selu
  · Olivera Radovanović, Zelena mreža Vojvodine

  16.00 -16.30

  Kontrola i sertifikacija u organskoj poljoprivredi
  · Nenad Novaković, dipl. inženjer