• Organska soja izvozna šansa Srbije - Tražnja za prirodnim mlekom i mesom podigla popularnost

  Srbija je jedan od lidera u proizvodnji soje. Kvalitetna tehnologija, vrsni proizvođači, odlične sorte , idealni uslovi i tradicija duga preko 40 godina, samo su neke od stvari koje nas razlikuju od drugih. Organskih proizvođača te uljarice nema mnogo iako tržište raste.

  Savremena i moderna proizvodnja je moguća kod nas samo da se još i proizvođači odvaže. Imamo sve uslove da proizvodimo dobru soju i to radimo, a sada je došlo vreme da se pređe na viši stepen, ne samo da se proizvodi genetski nemodifikovana, već i organska soja jer je tržište tu, čak vrlo blizu. Prvi kupci su u Austriji, poručeno je na danu polja organske soje u Čurugu.

  - Možda ovim putem i da apelujemo na naše proizvođače koji su sjajni, ali se još nisu odvažili, neka se uključe u organsku proizvodnju jer je tržište tu i tehnologija je tu – rekla je Marija Kalentić, iz "Dunav soje". Jovan Popović, Upravnik organske farme, reka o je da "sve što je organskog porekla ima potencijal i interesovanje je sve veće.

  To je ono što nas raduje i zdušno smo uz proizvodnju organske hrane i soje pre svega". Nema velike razlike u prinosima između organski i konvencionano gajene soje, ali u slučaju organske mora se uložiti više ručnog rada. Takvi proizvodi najtraženiji su u Zapadnoj Evropi.

  Organska proizvodnja na evropskom tržištu beleži rast, najviše se traže organsko mleko i meso zbog čega vlada potražnja za organskim proteinima za stočnu hranu, a idealna hranijva nalaze se baš u soji.

  - U našoj kompaniji celokupna proizvodnja je za potrebu mlečnog govedarstva, ako se pojave viškovi nešto će se izvesti - naveo je Darko Marić, direktor biljne proizvodnje kompanije "Global seed".

  Izvor: e-kapija