• Održivi turizam mora postati prioritet za zaštićena područja u regionu Dinarskog luka

    Brioni, Hrvatska – Važnost razumevanja održivog turizma i njegovo primenjivanje u zaštićenim područjima regiona glavna su tema ovogodišnje međunarodne konferencije „Parkovi Dinarskog luka“, koja je danas započela u Nacionalnom parku Brioni. Ovo je treći put da WWF-Svetski fond za prirodu okuplja upravljače zaštićenih područja iz mreže „Parkova Dinarskog luka“ s ciljem učenja, povezivanja i deljenja iskustva.

    Nakon prošlogodišnje konferencije u Budvi, kada je usvojen dokument “Velika pobeda za Dinarski luk”, kojim su se Republika Albanija, Republika Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Hrvatska, Kosovo*, BJR Makedonija, Republika Slovenija i Republika Srbija obavezale na dalji zajednički rad na unapređenju zaštićenih područja, na ovogodišnjoj konferenciji težište je na postavljanju temelja asocijacije Parkovi Dinaridi, kojom će se nastaviti inicijativa Parkova Dinarskog luka.

    “WWF veruje da su zaštićena područja od izuzetne važnosti za zaštitu prirodne baštine u regionu i da ljudima donose korist. Uz asocijaciju Parkovi Dinaridi zaštićena područja će biti još učinkovitija u postizanju ove važne misije”, izjavio je direktor WWF Mediteranskog programa Paolo Lombardi na svečanom otvaranju konferencije. “Moramo raditi zajedno – vlade, poslovni sektor, civilno društvo, lokalne zajednice – kako bismo bili sigurni da ljudi koji žive u parkovima ili oko njih mogu imati koristi od tih zaštićenih područja, povezujući zaštitu prirode, ekonomski interes i dobrobit ljudi”.