• Potrebno bolje povezivanje proizvođača i kupaca organske hrane - Održana obuka za preduzetnike u Pančevu

  Regionalna privredna komora Pančevo u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom za razvoj organske poljoprivrede i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ organizovala je obuku za preduzetnike pod nazivom "Razvoj kompanija u oblasti usluga u organskoj poljoprivredi". Njima su nakon uspešno završene šestodnevne obuke dodeljeni sertifikati, a glavni cilj bilo je kreiranje oblasti usluga u organskoj poljoprivredi i popunjavanje praznog prostora koji postoji između proizvođača i kupaca.

  Preduzeća koja bi povezivala proizvođače organske hrane i kupce još uvek nema dovoljno na našem tržištu i to je velika šansa za pokretanje sopstvenog biznisa.

  - Imamo proizvođače organske hrane i bitno je kako da se povežemo sa kompanijama koje bi se bavile preradom ili uslužnim delatnostima u ovoj oblasti - rekla je Violeta Mickovski Stefanović, doktor tehnologije i učesnica obuke.

  Organska proizvodnja još uvek nije dovoljno zaživela u Vojvodini. Trenutno je zastupljenija u južnoj Srbiji, ocenili su učesnici skupa koji smatraju da bi država trebalo više da pomaže razvoj ovog sektora.

  - Ukoliko prerađivački sektor bude imao obezbeđen plasman biće daleko više zainteresovanih za bavljenje organskom proizvodnjom. A i trend u svetu je zdrav život i korišćenje nezagađenih poljoprivrednih proizvoda - naglasila je Marija Stanišić, sekretar odbora za poljoprivredu u RPK Pančevo.

  Tijana Sekulić, preduzetnica i predavač na ovoj obuci, objasnila je da ne postoje servisi usluga između farmera i klijenata, servisi iz oblasti turizma, distribucije.

  - Sada je momenat da se razviju prodavnice organskih proizvoda, ali i da se kompletna svest stanovništva o ovoj oblasti podigne na viši nivo.

  Šestodnevni interaktivni trening omogućio je zainteresovanima da steknu uvid u organsku proizvodnju i objasnio im kako da dođu do ideje, izrade biznis plan, koriste društvene mreže za promociju i kreiraju sopstveni veb sajt jer im je to sve neophodno za povezivanje sa proizvođačima organske hrane i kupcima, uz bolje pozicioniranje na tržištu.

  Izvor: e-kapija