• Nelojalna konkurencija i visoke ekološke takse opterećuju poštovanje standarda u oblasti zaštite životne sredine

  Najveći problemi sa kojima se suočavaju kompanije u Srbiji koje nastoje da poštuju standarde u oblasti zaštite životne sredine su nelojalna konkurencija, nepoštovanje sistema i visoke ekološke takse, kažu članovi Odbora za životnu sredinu Američke privredne komore (AmCham).

  Predsednik Odbora za životnu sredinu i direktor za odnose sa javnošću i komunikacije kompanije Coca-Cola HBC Srbija Dragan Lupšić kaže da problem predstavlja tzv. "istorijski otpad", odnosno dugo godina nagomilavani otpad u zemlji.

  Potpredsednik Odbora za životnu sredinu, zadužen za te poslove u kompaniji Gorenje Dragan Dilparić rekao je da je ranije postojao dobar sistem, zahvaljujući Fondu za zaštitu životne sredine koji je raspoređivao sredstva i tako pomagao reciklažnoj industriji.

  Kako kaže, kompanije plaćaju visoke ekološke takse, ali problem je što taj sistem ne funkcioniše dobro.

  - Kompanija Gorenje godišnje plaća 3 mil EUR da na ime taksi u budžet Srbije, ali mi ne znamo gde odlazi taj novac - rekao je on i dodao da više od 70% obveznika ne plaća tu taksu, već se to čini selektivno.

  Zbog neplaćanja taksi država godišnje gubi 20 mil EUR, rekao je Dilparić dodajući da nema adekvatnog sistema kontrole. - Nekome ne odgovara da se uredi sistem, a nelojalna konkurencija i visoke takse su najveći problem - rekao je on.

  Predstavnici Odbora AmChama istakli su da su spremni da se uključe i daju doprinos u izmenama i dopunama zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, ali i ostalim zakonskim propisima koji uređuju oblast životne sredine.

  Kako ističu, zakonski i podzakonski propisi koji su doneti u periodu 2009. - 2011. definisali su nove odnose kada je u pitanju postupanje s otpadom. Međutim, nakon više od pet godina prakse pokazalo se da postojeća zakonska regulativa ima niz slabosti, istakli su.

  Prepoznajući izazove svojih članica iz oblasti životne sredine, Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) je formirala Odbor za životnu sredinu sa ciljem podizanja svesti o kljucnim pitanjima iz ove oblasti i uklanjanja regulatornih prepreka u vezi sa upravljanje otpadom, cirkularnu ekonomiju i druga goruća pitanja ekološke politike.

  Izvor: e-kapija

Povratak na početnu stranu