• Nadležni ne žele da zaustave krivolov prepelica oko Bačke Topole  U nedozvoljenom lovu na prepelice učestvovao i policajac!


  Novi Sad, 26.09.2015. – U ranim jutarnjim satima u četvrtak 24.09. u lovištu kojim gazduje Lovačko društvo „Fazan“ iz Pačira kod Bačke Topole, opet su svirale vabilice za prepelice. Vabilice su radile tokom noći sve do osam časova kada je brojne pucnjeve, na poziv Tima za borbu protiv krivolova, prekinuo dolazak uniformisanih čuvara reda. Ovo se dogodilo samo mesec dana nakon što je patrola lokalne policije, uz pomoć aktivista Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i predstavnika medija, oduzela dva nedozvoljena uređaja u pomenutom lovištu.

  Među šest lovaca koje je patrola policije u četvrtak zatekla u nelegalnom lovu uz dve vabilice, našao se i jedan granični policajac. Dolazak uniformisane patrole izazvao je totalni metež, usijali su se telefoni i tražile usluge. Nakon pregleda vozila, oružja, dozvola i krivolovljene divljači, lice mesta posetio je i inspektor za lovstvo iz Subotice. Za oko sat vremena ubijeno je gotovo 30 jedinki prepelica koje su pronađene u vozilima i džepovima.

  Uprkos činjenicama na terenu, dežurna zamenica javnog tužioca iz subotičkog Osnovnog javnog tužilaštva donela je odluku da u opisanom slučaju nema elemenata kršenja zakona.

  „Ono što je zakonom kažnjivo u Novom Sadu, Pančevu ili Somboru, očigledno nije na severu Bačke. Ovde je verovatno po sredi vršenje pritiska na tužilaštvo i policiju da ne pokrenu krivični postupak. Slučaj je toliko očigledan i dokumentovan svedočenjima, video i foto-snimcima da je posao nadležnih znatno olakšan“, jadaju se članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

  Lovišta oko Bačke Topole godinama unazad važe za krivolovački raj. Naime, svake godine tokom avgusta i septembra desetine zakonom zabranjenih uređaja lovci postavljaju na plodna polja kako bi prevarili hiljade prepelica na seobi i namamili ih u sigurnu smrt. Pojedinci i dobro organizovane grupe od ovog masovnog pomora ugroženih ptica zgrću novac i kupuju uticaj.

  „Cela severna Bačka zna ko organizuje krivolov na prepelice. Svima je poznato ko dovodi stotine domaćih i inostranih pucača na ptice. U takve pohode često dolaze uticajni ljudi iz sveta politike, biznisa i iz policije, kojima se organizuje besplatna zabava u vidu ubijanja ptica i fešte nakon lova“, saopštavaju iz Tima za borbu protiv krivolova.

  Koliko se stvar otela kontroli vidi se na internet prezentaciji jedne bačkotopolske kompanije koja za 150 evra po danu nudi „paušalni lov na neograničen broj prepelica“. Sama ova činjenica dovoljna je za prijavu od strane inspektora i ozbiljnu istragu.

  Foto: Arhiva DZPPS

  Kontakt: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, sekretar@pticesrbije.rs, tel. 021-6318343