• Mladuncima Ise i Bise odsečena krila!


    Osakaćeni labudići u Novom Sadu nikad neće saznati kako je lepo leteti

    Najpoznatiji stanovnici Dunavskog parka u Novom Sadu, labudovi Isa i Bisa, ove godine su nakon dužeg iščekivanja napokon dobili četiri prinove. Ponosne roditelje, ovaj put sa samo dva preživela mladunca, sreli smo u parku među brojnim posetiocima i velikim brojem dece. No izgleda da oni nikada neće poleteti. Labudićima je neko odsekao po jedno krilo, verovatno da bi ih sprečio da lete i odlete kada odrastu.

    „Na mladuncima sam jasno video da im nedostaje po jedno krilo koje je odsečeno“, rezignirano zbori Stefan Domovski, mladi ljubitelj ptica iz Novog Sada i nastavlja: „Osudili su dve ptice na zatočenistvo od malena, bez mogućnosti da ikada lete“.

    Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije najoštrije osuđuje ovakvo okrutno postupanje prema labudovima i zahteva brzu reakciju nadležne veterinarske i inspekcije za zaštitu životne sredine. Labud grbac svrstava se u Zaštićene divlje vrste na prostoru Srbije i zaštićen je prema Zakonu o zaštiti prirode. Takođe, Zakonom o dobrobiti životinja zabranjeno je vršiti delimičnu ili potpunu amputaciju delova tela, a naročito krila.

    Okrutno, bezdušno, vredno najoštrijih osuda i kažnjavanja!