• Ministarski savet Energetske zajednice 15. oktobra u Tirani


  Ovogodišnji Ministarski savet Energetske zajednice Jugoistočne Evrope zasedaće 15. oktobra u Tirani, pošto je Albanija ove godine predsedavajuća, najavio je u utorak (1. septembra 2015. godine) u Beogradu direktor Sekretarijata te zajednice, Janez Kopač.

  Kopač je novinarima rekao u Skupštini Srbije da će na tom skupu biti reči i o "novim delovima pravnog poretka" i reformi Energetske zajednice i naveo da je jedan od predloga te reforme osnivanje takozvanog parlamentarnog plenuma, radi saradnje poslanika zemalja energetske zajednice.

  Energetska zajednica, rekao je Kopač, sada pokriva kompletno operatere energetskih sistema, energetske regulatore i vlade, a tom reformom bi uključila i parlamente zemalja Jugoistočne Evrope.

  Dodao je da će se Ministarski savetu Energetske zajednice u Tirani raspravljati o međunarodnim direktivama, među njima i o direktivi o energetskoj efikasnosti.

  Ugovor o formiranju Energetske zajednice zemalja Jugoistočne Evrope potpisali su 25. oktobra 2005. u Atini predstavnici Srbije i Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Albanije i privremena misija UN za Kosovo.

  Njime je definisano tržište električne energije i prirodnog gasa i dat je jedinstven, stabilan regulatorni okvir za prekograničnu trgovinu energijom, jer su zemlje-potpisnice u oblasti energetike prihvatile opšta pravila EU koja se odnose i na zaštitu životne sredine i konkurenciju.

  Energetska zajednica Jugoistočne Evrope obuhvata tržište sa 150 miliona ljudi, a u to tržište će u narednih 15 godina biti uloženo više od 21 mlrd EUR.

  Kada se Energetska zajednica jugoistočne Evrope (ECSEE) i formalno priključi EU, to će biti po veličini treća energetska zajednica u svetu, posle OPEK-a i IAEA-e.

  Izvor: e-kapija