• Krenuli elektrobusi u Beogradu - Na liniji od Belvila do Vukovog spomenika pet vozila vrednih 2,3 mil EUR
  U Beogradu je danas počela da saobraća prva linija gradskog prevoza sa pet najmodernijih električnih autobusa, od Belvila do Vukovog spomenika, a prvim elektrobusom se provozao gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

  Gradonačelnik je prisustvovao primopredaji pet novih električnih autobusa od kineske kompanije Chariot ispred Starog dvora i zatim se novom linijom 1EKO provozao do Vukovog spomenika. Mali i kineski ambasador u Beogradu Li Mančang su najavili da će pokušati da dovedu tu kinesku kompaniju u Beograd, odnosno da u srpskoj prestonici otvore liniju za sklapanje modernih električnih autobusa. - Ovo je istorijski trenutak za GSP Beograd, od danas kreće prva linija elektro autobusa u Evropi - rekao je Mali.

  On je zahvalio ambasadoru Mančangu i izrazio očekivanje da će grad kupiti još takvih autobusa naredne godine. - Molim Beograđane da plaćaju Busplus, to je jedini način da unapređujemo i prev oz i ulepšamo grad - poručio je Mali.

  Dužina elektrobusa je 12 metara, kapacitet 80 putnika, a ukupna snaga vučnih motora 120 kilovata. Motori nesmetano rade u uslovima spoljašnje temperature od -20 do +50 stepeni, a vreme punjenja na terminusima je samo 10 minuta posle čega je elektrobus spreman za vožnju narednih 20 kilometara.

  Vrednost pojedinačnog autobusa je oko 460.000 EUR, a kompletne nabavke 2,3 mil EUR.

  Izvor: e-kapija

 

Povratak na početnu stranu