• Kažnjen zbog držanja 18 leševa strogo zaštićenih životinja
    Po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije prekršajni sud u Zrenjaninu, osudio je 13. maja 2016. J.P. (57) iz Mužlje na novčanu kaznu u iznosu od 60.000 dinara. Ova osoba je u svojoj kući u Mužlji u zamrzivaču držala 18 mrtvih jedinki u okviru osam vrsta strogo zaštićenih životinja: dve divlje guske, jednu patku čegrtušu, jednu ćubastu patku, pet pataka kašikara, jednu morsku utvu, pet pčelarica, tri jarebice kamenjarke i jednog stepskog tvora. To je utvrđeno prilikom inspekcijskog nadzora, a zaštićene životinje je identifiovao ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Budući da je Zakonom o zaštiti prirode zabranjeno držanje mrtvih jedinki strogo zaštićenih vrsta životinja, učinjen je prekršaj. Okrivljenom su oduzeti svi navedeni leševi. Sud je utvrdio da okrivljenog ne oslobađa od odgovornosti tvrdnja da ove jedinke nije ubio, a, sa druge strane, posebno je otežavajuća okolnost ta što je bio zaposlen u Lovačkom udruženju u Zrenjaninu, te je morao da zna da nema ovlašćenje za držanje navedenih leševa životinja.

    Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozdravlja navedenu presudu, napominjući i činjenicu da je, osim kazne, za uništavanje svih ovih strogo zaštićenih životinja predviđeno plaćanje odštete u iznosu od ukupno 1.920.000 dinara. Napominjemo potrebu da se što pre pokrene mehanizam naplate odštete, sada kada je utvrđena krivica za držanje leševa navedenih životinja. Ornitolozi kažu da je presuda opomena i za sve osobe koje se bave prepariranjem strogo zaštićenih životinja – Zakonom o zaštiti prirode strogo je zabranjeno da se na bilo koji način i iz bilo kog razloga drže žive ili mrtve jedinke strogo zaštićenih vrsta.

    Činjenica da je J.P. bio osoba čije je zaduženje bilo da čuva područje i divljač u jednom od lovišta koja su data na gazdovanje Lovačkom udruženu Grada Zrenjanina (lovište „Tisa“, najveće u Vojvodini, površine više od 52.000 ha), posebno je alarmantna. Ova osoba je trebala da bude glavni poznavaoc legislative iz oblasti lovstva i zaštite prirode, a ispostavilo se da ju je dugo vremena kršila. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, zato, traži od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da preispita da li je prekršen ugovor kojim je ovo lovište dato na gazdovanje LU Grada Zreanjanina. J.P. svakako dobro potvrđuje apsurde kojih ima puno u strukturama korisnika lovišta u Vojvodini, u kojima se često zapošljavaju osobe bez profesionalne etike i sa vrlo slabim poznavanjem zakonodavstva. Vrlo je neizvesna budućnost populacija divljih životinja koje žive u tim lovištima, čije je čuvanje prepušteno ovakvim osobama.

    Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

    Kontakt: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, tel. 021/631-83-43, email: sekretar@pticesrbije.rs, www.pticesrbije.rs