• Ibisi i kašičari ponovo gnezde na Obedskoj bari posle više decenija odsustva

  Novi Sad, 8. jun 2016.

  Na svetski čuvenom zaštićenom području Obedska bara u Sremu, ove godine ponovo se gnezde crni ibis (ražanj) i kašičar. To predstavlјa veliku pobedu zaštitara prirode koji su se decenijama borili da ove vrste ponovo vrate na prostore Obedske bare. Crni ibis je poslednji put na ovom području gnezdio početkom 1960-ih godina, a kašičar ga je napustio kao gnezdarica 1992. godine.

  Još 1997. godine pokrenut je sveobuhvatan višedecenijski program spašavanja ugroženih prirodnih vrednosti Obedske bare pod simboličnim nazivom „Povratak ibisa“, kroz koji tesno sarađuju Mladi istraživači Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Pokrajinski sekretarijat koji se bavi oblašću životne sredine, JP „Vojvodinašume“ kao upravlјač, Opština Pećinci, kao i brojne druge nacionalne i međunarodne institucije i fondacije i preko 200 volontera iz mnogih zemalјa sveta.  Revitalizovane su brojne vlažne livade i bare, formirana vodena okna i unapređen vodni režim. Jedan od rezultata je povećanje male mešovite kolonije sačinjene od 200 parova u okviru tri vrste čaplјi 1992. godine, na čak 950 parova u okviru 10 vrsta čaplјi i vranaca u 2016. godini, među kojima su posle više decenija odsustva ponovo i crni ibis i kašičar.

  Ovaj izuzetan uspeh u zaštiti prirodne baštine Srbije pokazuje koliko je važno aktivno upravlјati staništima i vrstama i revitalizovati ugrožena područja, kao i planirati sredstva za te namene.

  Očuvanje prirode i biodiverziteta, obaveza je Srbije na putu ka Evropskoj uniji i izuzetan potencijal za razvoj lokalnih zajednica.


  Dr Slobodan Puzović – sekretar,
  Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine

  Foto: Lorand Vig, dr Slobodan Puzović