• Green fest: takmičarski program obara rekorde



    Konkurs za filmski takmičarski program 6. Međunarodnog festivala zelene kulture "Green Fest" je i ove godine oborio rekord u broju pristiglih filmova. Za priznanja festivala u 2015. godini se prijavilo 695 filmova iz 89 država. Najbolji filmovi iz kategorije amaterskog i kratkog filma će biti prikazani na ovogodišnjem festivalu, koji se održava 18-20. novembra u Domu omladine Beograda.

    "Izuzetno nam je zadovoljstvo što iz godine u godinu dobijamo sve veći broj prijava za filmski takmičarski program. Ove godine smo primili prijave iz čak 89 država, što jasno govori o interesovanju za ovakvu vrstu festivala, ali i o značaju teme kojom se "Green Fest" bavi - zaštitom životne sredine i ekologijom. Naravno, treba dodati da će na festivalu biti prikazano oko 50 najuspešnijih filmova od 695, koliko je u konkurenciji, što je garancija da će takmičarski program i ove godine biti izuzetno kvalitetan, dok će međunarodni žiri imati obavezu da izabere filmove koji su zaista najbolji." - izjavila je Ivana Jovčić, izvršni direktor Centra za unapređenje životne sredine.

    Spisak filmova koji su ušli u selekciju za neku od vrednih nagrada festivala biće objavljen 30. oktobra na zvaničnoj internet stranici Festivala (www.greenfest.rs).

    Međunarodni festival zelene kulture „GREEN FEST“ je najveća "zelena" manifestacija u regionu jugoistočne Evrope koja se održava svake godine. Tokom prethodnih pet godina, na konkurse za kratke i amaterske filmove je stiglo više od 850 filmova sa svih kontinenata, održano preko 100 radionica za učenike osnovnih i srednjih škola i studente, predstavljeno preko 80 izlagača i umetnika, sa ukupnom posetom od preko 35 000 građana.

    Ovogodišnji Međunarodni festival zelene kulture “Green Fest” se održava uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja, opštine Stari Grad, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.