• Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković: „Ponosan sam na svoj grad!“

    Tribina „Ljubljana – Zeleni grad Evrope“ u organizaciji Grupe za analizu i kreiranje javnih politika održana je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Gosti – gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i zamenica gradonačelnika Tjaša Ficko predstavili su slušaocima svoja iskustva u dugogodišnjem vođenju Ljubljane, kao i javne politike koje su rezultirale time da ova prestonica dobije nagradu Evropske komisije „Zeleni grad Evrope“ za 2016. godinu.

    „Ljubljana je danas najlepši grad u Evropi“, istakao je gradonačelnik Janković na početku. „To nije zasluga jednog čoveka, već odličnog tima – najvećih stručnjaka iz oblasti urbanističkog razvoja, saobraćaja, energetike i zaštite životne sredine, ali i sposobnih menadžera koji su tu viziju pretvorili u realnost pomoću više od 1700 projekata koje je Ljubljana implementirala u poslednjih deset godina.“ Janković je istakao četiri dostignuća na koja je najviše ponosan: danas svaki građanin Ljubljane ima 500 mkv zelenila, procenat reciklaže je 60% i raste, Ljubljana je najbezbedniji grad u Evropi, a moto nam je „živimo zajedno, poštujemo razlike“. „LGBT zajednica ima svoje prostorije u Gradskoj kući, a u Ljubljani postoji škola sa 36 različitih nacionalnih zajednica.“, naglasio je Gradonačelnik.

    Govoreći o regionu, Janković je naglasio dobrosusedske odnose i saradnju. „Radujemo se uspesima jedni drugih. Odlično je što sada postoji direktan let iz Beograda za Njujork, kao što postoji let iz Seula za Zagreb. To znači više turista i za Ljubljanu.“, rekao je on.

    Tjaša Ficko je istakla ulogu gradonačelnika Zorana Jankovića u transformaciji grada. „Ljubljana je grad koji na čelu ima čoveka koji ima viziju i snagu da tu viziju ostvari. Građani su prepoznali rezultate, i zato Janković vodi Ljubljanu već deset godina.“ rekla je ona. Odogovarajući na pitanje kako je nagrada Evropske komisije „Zeleni grad Evrope“ uticala na razvoj glavnog grada Slovenije, Ficko je rekla da tokom ove godine u Ljubljanu došlo preko 500 miliona evra investicija a da „građani više primećuju preostale ekološke probleme i traže da se i oni reše, što je odlično za grad.“

    „Javne politike evropskih gradova“ je prva u nizu tribina na kojoj je predviđeno da gradonačelnici govore o svojim iskustvima u kreiranju i realizaciji javnih politika. Tribina će biti realizovana u saradnji Grupe za analizu i kreiranje javnih politika i Centra za javnu upravu, lokalnu samoupravu i javne politike Fakulteta političkih nauka, uz podršku Fakulteta političkih nauka, Univerziteta u Beogradu.

Povratak na početnu stranu