• Globalni lideri ubrzavaju akciju zelenog rasta - "Global Green Growth Forum" 20. i 21. oktobra u Kopenhagenu


  Nadovezujući se na "New York Climate Summit" konferenciju, četvrti "Global Green Growth Forum" (3GF) okuplja vodeće lidere sa svih krajeva sveta sa ciljem da se ubrazaju "zelena" rešenja i prateće aktivnosti. Forum će biti održan 20. i 21. oktobra 2014. godine u Kopenhagenu, gde će se vlade ujediniti sa vodećim kompanijama, investitorima, gradovima, međunarodnim organizacijama i civilnim društvom u cilju podsticanja razmene znanja i 11 strateških partnerstava.

  Očekuje se učešće 250-300 vodećih lidera na konferenciji čiji je domaćin premijerka Danske Helle Thorning-Schmidt. Oni sa sobom donose ogroman potencijal za promene. Oni mogu pokrenuti globalnu akciju – u velikom obimu i velikom brzinom.

  Ovogodišnji forum će se fokusirati na promenu šablona potrošnje i proizvodnje i na to kako stimulisati održiv način života za milijarde budućih potrošača iz srednje klase. Ovo je ključno za unapređenje globalnog prosperiteta za sve, bez ugrožavanja prilika za buduće generacije.

  - Ključno je suprotstaviti se trenutnom pritisku na našu planetu. Zato Danska podstiče efikasnu upotrebu resursa i zeleni rast. 3GF je jedinstvena platforma za ovo sa fokusom na praktična rešenja kroz partnerstva između državnih organa vlasti, kompanija, civilnog društva i međunarodnih organizacija - rekao je danski ministar spoljnih poslova, Martin Lidegaard.

  Jedanaest strateških partnerstava koja će biti pokrenuta ili ojačana na 3GF 2014. tiču se izazova obezbeđivanja održive potrošnje i proizvodnje za buduće generacije. Ona utabavaju put održivoj tekstilnoj proizvodnji, gradovima pogodnim za život i energetskoj efikasnosti, kruženju plastike, inovacijama u proizvodnji hrane, obnovljivim izvorima energije koji nisu povezani na distribucionu mrežu, pretvaranju otpada u vrednost, novim ekološkim standardima u nabavkama i mnogo čemu još. Takođe, u "Laboratoriji ideja" na ovom forumu još rešenja je u pripremi.

  - Potrebno nam je više inovativnih partnerstava između sektora i različitih zemalja kako bismo ubrzali bismo ubrzali "zelenu" tranziciju. Mnoga rešenja su već na raspolaganju – na primer, kada je u pitanju energetska efikasnost ili proizvodnja energije iz otpada. Međutim, rešenja treba da budu podignuta na viši nivo i podržana finansiranjem i solidnim poslovnim modelima. Veoma mi je drago da toliko kompanija i finansijskih institucija iz celog sveta, uključujući Dansku, dolaze na 3GF kako bi se uključili u partnerstva - izjavio je danski ministar trgovine i razvojne saradnje, Mogens Jensen.

  Omogućavanje partnerstava između ključnih aktera iz državnog i privatnog sektora je okosnica rada foruma 3GF tokom cele godine. 3GF je razvio jedinstven model koji ga čini vodećom platformom za promociju tranzicije na "zelenu" ekonomiju. 3GF je započet u Danskoj 2011. godine zajedno sa Južnom Korejom i Meksikom. Od tada, Kina, Kenija, Katar i Etiopija su se pridružile platformi.

  Za više informacija posetite internet stranicu www.3gf.dk
  -------------
  Kompletan dokument sa svim dodatnim informacijama se nalazi na adresi http://www.ekapija.com/website/sr/page/1000440