• Fabrika za preradu rešiće pitanje otpada u Beogradu - Do kraja 2016. stižu četiri ponude za gradnju postrojenja vrednog 300 mil EU • Delegacija Beograda u poseti EWB) Beograd će do kraja decembra dobiti ponude četiri renomirane kompanije za učešće u javno-privatnom partnerstvu za izgradnju postrojenja za preradu otpada, rekao je u petak (2. decembra 2016. godine) gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

  On je, tokom posete Centru za obnovljivu energiju (EWB) u Bernu, najavio da i Beograd može da računa na izgradnju jedne takve fabrike, koja će trajno rešiti pitanje otpada u glavnom gradu.

  – Tokom naredne godine biće izabran partner koji će sa gradom napraviti fabriku koja će iz otpada praviti toplotnu i električnu energiju, kroz investiciju vrednu 300 mil EUR – rekao je Mali podsećajući da grad već godinu i po dana radi na pronalaženju partnera za javno-privatno partnerstvo koji bi sa gradom fabriku napravio u Beogradu. Prvi korak je pribavljanje ponuda, a naredne godine biće izabran partner i počeće realizacija projekta, ka že gradonačelnik a prenosi Beoinfo.

  Mali je podsetio da je gradska deponija Vinča u ovom trenutku "najveća crna tačka" u ovom delu Evrope u pitanju ekologije, jer se već decenijama unazad tamo baca smeće. – Tamo su tone đubreta, a evo kako pametni ljudi rade i od tog smeća prave energiju, greju grad, prodaju struju i na taj način i zarađuju novac. To je ono što ćemo i mi da radimo i ne samo da ćemo imati čistiji grad i vazduh, nego ćemo zaraditi i novac – rekao je Mali, dodavši i da će, kada ponude pristignu, sa njima izaći pred građane. Kako je objasnio generalni direktor Danijel Šefer, EWB je javno komunalno preduzeće Berna koje se bavi prikupljanjem otpada, proizvodnjom i distribucijom električne energije, prirodnog gasa i vode.

  – Mi smo javno preduzeće, nezavisno, imamo svoj bord direktora, koji garantuju da poslujemo u skladu sa potrebama potrošača – rekao je Šefer. On je istakao da se električna energija iz prikupljenog otpada proizvodi u njihovim termoelektranama, precizirajući da je godišnja potrošnja električne energije 1,6 teravatsati, kao i isto toliko prirodnog gasa. Dodaje da je godišnji promet EWB-a oko 500 miliona švajcarskih franaka.

  Izvor: e-kapija

 

 

Povratak na početnu stranu