• Energija vetra doneće Srbiji gotovo 1 mlrd EUR investicija - Zeleno svetlo za gradnju dobilo pet vetroparkova
  Vlada je prošlog meseca usvojila sve podzakonske akte za obnovljive izvore energije čime je ta oblast usklađena s evropskim standardima. Samo energija vetra doneće zemlji gotovo milijardu evra investicija. Investitori gradnju vetroparkova najavljuju krajem ove i 2017. godine.

  Od prošlog novembra, kod Kule se već vrte tri vetroturbine italijansko-srpske kompanije "MK Fintel Wind", a takva slika farmi vetroparkova u Srbiji biće već za dve-tri godine. Vlada je za struju iz vetra odobrila kvotu od 500 megavata i time dala zeleno svetlo za gradnju pet vetroparkova - "Čibuk" kod Kovina, Kovačica, Alibunar, Plandište i vetropark u okolini Vršca.

  - Nadamo se da ćemo do decembra zatvoriti ugovore sa bankama, onda ćemo potpisati ugovore sa izvođačima radova, firmama koje će raditi građevinske i elektrotehničke radove, graditi dalekovod i priključna postrojenja i da ćemo u martu početi sa velikim radovima na ovom vetroparku, koji je i najveći u Srbiji - rekla je direktor "Continental Wind Serbia" i predstavnik Srpskog udruženja za vetar Ana Brnabić.

  Vetropark "Kovačica" nalazi se u Kovačici, ima 104,5 megavata. Ima građevinsku dozvolu i pripremljeni status povlašćenog proizvođača električne energije dobijen od Ministarstva energetike. - Mi smo trenutno u postupku zatvaranja finansijske konstrukcije sa međunarodnim finansijskim istitucijama, gde očekujemo da se taj posao završi do kraja ove godine i da najkasnije do kraja ove godine ili početkom sledeće počnemo sa izgradnjom - naveo je direktor projekta Vetropark "Kovačica" Miloš Colić.

  Iz Vetroparka "Alibunar" ističu da je usvajanje uredbi od ogromnog značaja za nastavak projekta.

  - Dozvole imamo već dve godine dok privremene statuse imamo više od godinu dana i usvajanje ovih uredbi je od ogromnog značaja za nas kao kompaniju da bismo nastavili razvoj projekta i konačno počeli izgradnju - istakla je Danijela Isailović.

  Oko milijardu evra investicija iz energije vetra dolaze iz američkog, izraelskog, belgijskog, ruskog, italijanskog, ali i domaćeg kapitala. - Sada ćemo tek videti bum i za naše građevinske firme i za elektroenergetske firme, transportne firme, finansijski sektor. Fabrika za turbine u Subotici, "Siemens" fabrika proizvodi za većinu turbine, tako da će veliki deo ove opreme biti proizveden u Subotici - rekla je Ana Brnabić.

  Za investicije u vetar nema direktnih subvencija, ali EPS je u obavezi da od investitora 12 godina otkupljuje struju po povlašćenim, takozvanim feed-in tarifama. Nove kvote za zelene kilovate iz vetra očekuju se tek posle 2020. godine.

  Izvor: e-kapija