• Električni autobusi za javni prevoz stižu 2015. godine


  "Volvo Bus" i "Siemens" potpisali su sporazum o snabdevanju kompletnih sistema električnih autobusa za gradove. Prema sporazumu, "Volvo" autobusi će kupcima isporučivati električne hibridne autobuse i električne autobuse, a "Siemens" će snabdevati i instalirati stanice visokog kapaciteta punjenja (punjenje kapaciteta do 300 kW) za električna vozila.

  Dve kompanije rade zajedno od 2012. godine u oblasti elektromobilnosti, a sada dodatno osnažuju saradnju. Zajednički cilj je da se razvije standard za infrastrukturu napajanja, kako bi se gradovima olakšao prelazak na sisteme električnih autobusa.

  - Veoma smo zadovoljni zbog partnerstva sa jednom od najvećih svetskih tehnoloških kompanija, koja deli našu viziju elektromobilnosti. Sporazum nam omogućava da iskoristimo nove poslovne mogućnosti i podržimo gradove u prelasku na održive i isplativije sisteme javnog prevoza - rekao je Håkan Agnevall, predsednik "Volvo Bus" korporacije.

  - Električni autobusi su ključni deo održivog urbanog javnog transporta. "Siemens" i "Volvo" objedinjuju tehnologiju i iskustvo kako bi se ovaj trend razvijao - rekao je Jochen Eickholt, direktor "Siemens Mobility" divizije.

  "Volvo Bus" i "Siemens" su nemačkom gradu Hamburgu već isporučili kompletno rešenje za gradsku mobilnost koje se sastoji od tri "Volvo" električna hibridna autobusa i četiri stanice za punjenje, i oni već saobraćaju takozvanom novom gradskom "Inovativnom rutom". Tokom 2015. godine, električni autobusi, električni hibridi i infrastruktura za punjenje biće isporučeni švedskim gradovima Geteborgu i Stokholmu.

  Infrastruktura za punjenje koju obezbeđuje Siemens obuhvata stanicu za punjenje, pomoćnu opremu, kablove, građevinske radove, instalaciju, puštanje u rad i održavanje.

  Jednogodišnje testiranje na terenu, u Geteborgu u Švedskoj, pokazalo je da "Volvo" električni hibridni autobus omogućava smanjenje potrošnje goriva i ugljen-dioksida do 75%, u poređenju sa "euro 6 dizel" autobusima. Ukupna potrošnja energije je smanjena za 60%. Električni hibridni autobus "volvo 7900" radi u električnom modu tokom prosečnih 70% trase, bez buke i emisije izduvnih gasova. Punjenje na krajnjim stanicama traje do 6 minuta. ------------- Kompletan dokument sa svim dodatnim informacijama se nalazi na adresi http://www.ekapija.com/website/sr/page/1067264