• U Čačku počela proizvodnja ekoloških građevinskih ploča - Fabrika "Feplo" zaposlila 20 radnika


  U Konjevićima kod Čačka otvorena je prva fabrika ekoloških ploča napravljenih od recikliranog otpadnog materijala, u ovom delu Evrope - "Feplo". Prema rečima vlasnika, Ljuba Sretenovića, postupak izrade je potpuno ekološki, jer se ne koriste lepkovi, a putem reciklaže se čuva životna sredina.

  - Koristimo čist fabrički otpad iz "Tetra Paka", koji meljemo. Table su površine 2,5 kvadratnih metara i mogu se upotrebljavati u građevinarstvu - priča Sretenović za "Glas zapadne Srbije".

  Ploče koje se izrađuju u ovoj fabrici su pogodnije od OSB tabli napravljenih od drveta, jer su vodootporne i jeftinije, objašnjava Sretenović. Predstavljaju dobar toplotno-izolacioni materijal, a izvršeni atesti na fizička oštećenja su pokazali da ovi proizvodi ispunjavaju zahteve i standarde zahtevane u građevini.

  Osim što je otvaranjem ovog pogona napravljen korak ka ekološkim standardima, i određen broj Čačana je našao zaposlenje.

  - Mašine smo sami napravili, do sada je u proizvodnju uloženo oko pola miliona evra i zaposlili smo 20 ljudi sa evidencije NSZ. Nameravamo da intenziviramo proizvodnju i da je ne zaustavljamo, radiće se bez prestanka u četvorobrigadnom sistemu, pa ćemo početkom sledeće godine verovatno uposliti još 20 radnika - izjavio je vlasnik fabrike.

  Ove ekološke ploče će se u prodaji naći od 1. novembra, najverovatnije preko distributera klasičnih OSB tabli, koji su pokazali veliko interesovanje za proizvode ove čačanske fabrike. Za sada se izrađuju u debljini od osam i 10 milimetara, a uskoro će se proizvoditi i one od 12 i 15.
  -------------
  Kompletan dokument sa svim dodatnim informacijama se nalazi na adresi http://www.ekapija.com/website/sr/page/1000433