• Države pozvale na maksimalni angažman protiv globalnog zagrevanja
  Medjunarodna zajednica pozvala je danas na "maksimalni politički angažman" u borbi protiv globalnog zagrevanja na kraju skupa u Marakešu o klimatskim promenama, održanom u svetlu pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD.

  "Šefovi država i vlada pozivaju na maksimalni politički angažman u borbi protiv klimatskih promena, koji predstavlja hitan prioritet", navodi se u zajedničkoj deklaraciji sa skupa.

  Medjunarodna zajednica je pozvala na veću saradnju i što bržu primenu sporazuma o klimatskim promenama postignutim prošle godine u Parizu.

  Skup je održan u svetlu Trampove pobede, koji je tokom predizborne kampanje rekao da je globalno zagrevanje "prevara" i dodao da sporazum o klimatskim promenama treba "poništiti".

  Pariski sporazum o klimi potpisalo je više od 190 zemalja, a formalno je odobrilo više od 100 njih, uključujući SAD, Evropsku uniju, Indiju i Japan.

  Sporazum je danas ratifikovala i Velika Britanija, koja će uskoro dokument predati UN.

  Cilj sporazuma predstavlja održavanje globalnog zagrevanja na ispod dva stepena, odnosno do 1,5 stepeni Cejzijusa, kako su zatražile zemlje koje su najviše pogodjene klimatskim promenama.

  Pored održavanje globalne temperature, sporazum podrazumeva i borbu protiv žive koja preti poljopridrenim usevima i bavi se pitanjem rezervi vode u sušnim regionima i morskim resursima.

  Sporazum bi trebalo povoljno da utiče na preorijentisanje svetske privrede na druge izvore energije koje nisu fosilne kao što ugalj, gas ili nafta, koje dominiraju kao energenti u celom svetu. Dokument preporučuje razvoj obnovljivih izvora energije, što će uticati na uštedu u ekonomiji i zaštitu šuma.

  Zemlje treba da smanje emisiju štetnih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, koji je jedan od uzročnika globalnog zagrevanja a revizija emisije tih gasova će se sprovoditi svakih pet godina, počev od 2025.

  Izvor: Beta

Povratak na početnu stranu