• Do kraja 2016. izgradnja velikih vetroparkova u Srbiji

  Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je da će do kraja ove godine u Srbiji početi izgradnja velikih vetroparkova snage 480 megavata, koji bi trebalo da se nađu u mreži do kraja 2018, a najkasnije početkom 2019. godine.

  Antić je rekao da će u narednih par nedelja u Srbiji u mrežu biti stavljen i manji vetropark snage od 6,6 megavati.

  Prema njegovim rečima, Srbija je stvorila zakonodavni okvir za investicije u OIE, a rezultat toga je da je u veoma kratkom roku uspela da dobije 63 megavata iz OIE, od čega najviše iz mini hidro i solarnih elektrana, dok je 10% tih megavata dobijeno iz energije vetra, odnosno vetroparkova.

  Antić je naglasio da je Srbija donela čvrstu odluku da ne baca energiju i da posebnu pažnju pridaje OIE ,"jer su decenije industrijskog razvoja bez obaveza prema prirodi doprinele klimatskim promenama koje su izazvale brojne elementarne nepogod e sa velikim brojem žrtava".

  Podsetio je da je cilj Srbije da se do 2020. udeo OIE poveća sa 21% na 27%, što zahteva svakodnevni rad, dodajući da je "ova Vlada Srbije po tom pitanju napravila ozbiljne iskorake i pokazala želju da se generacijama koje dolaze ostavi održiv svet u kojem će život imati smisla".

  Antić je dodao i da Srbija ima velike potencijale i u biomasi koji su oko 3,3 miliona tona ekvivalenta nafte i da te potencijale namerava da koristi. Namera je, kako je istakao, i da se radi i na uštedi energije, i da je tu postavljen cilj da to bude 9%.

  Naglasio je i da je svaka lokalna samouprava dobila obavezu od ove godine da ima jednog čoveka koji će se baviti energetskim menadžmentom, odnosno da prepoznaje slabe tačke i da obezbedi da lokalna samouprava ne baca energiju, odnosno štedi 1% energije.

  Izvor: e-kapija