• Vladimir Galić sa delegacijom Evropske zelene stranke u Skupštini AP Vojvodine • Novi Sad , 21. septembar 2016.
  Odbor je primio delegaciju Evropske zelene stranke koju je predvodio predstavnik te partije iz Finske, Oras Tynkkynen.

  Delegacija koja se nalazi u neformalnoj poseti Republici Srbiji, izrazila je želju da se upozna sa radom resornog skupštinskog Odbora u cilju razmene iskustava i uspostavljanja zajedničke saradnje u oblasti zaštite životne sredine.

  U srdačnom i otvorenom razgovoru, članice i članovi Odbora upoznli su gosta iz Finske sa aktuelnim stanjem, problemima i potrebama u pomenutoj oblasti, kao i sa perspektivama i idejama u cilju poboljšanja aktuelnog stanja i približavanja standardima Evropske unije, posebno u pogledu usklađivanja zakonske regulative i obezbeđivanja podrške i pomoći. Takođe, dogovoren je i nastavak saradnje u narednom periodu.

  U delegaciji Zelenih su bili i mr Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke iz Srbije i Vesna Tamaš, članica Saveta za evropske integracije i međunarodnu saradnju te partije. Sednici je prisustvovao i Vladimir Galić, član Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine.

  Otvarajući sednicu, predsednica Odbora Branislava Jeftić, izrazila je zadovoljstvo i zahvalila se delegaciji Evropske zelene stranke na poseti i na interesovanju za rad Odbora, kao i na pruženoj podršci.

  „Nivo zaštite životne sredine ni u Srbiji, ni u Vojvodini nije zadovoljavajući. Zbog toga smo mi kao Odbor od samog početka svog rada odlučni u nameri da posvetimo veću pažnju rešavanju aktuelnih pitanja u oblasti zaštite životne sredine, posebno u Vojvodini. U tom pogledu, vaše mišljenje i razmena iskustava su nam dragoceni u daljem radu. Ako svako od nas preduzme barem malo inicijative, sigurna sam da možemo mnogo više uraditi na rešavanju aktuelnih problema“, ocenila je Branislava Jeftić.

  Resorni pokrajinski sekretar Vladimir Galić složio se sa ocenom da stanje u oblasti zaštite životne sredine nije najbolje i da su zato podrška i svi dobronamerni saveti dobrodošli. Imajući u vidu sve probleme i zahteve sa kojima se suočavamo mi smo rešeni da istrajemo u nameri da poboljšamo situaciju. Zbog toga cenimo savaku podršku posebno kada dobijamo nova saznanja i stičemo nove partnere u ovoj struci i kada stvaramo uslove za obezbeđivanje novih izvora finansiranja“, kazao je između ostalog sekretar Galić.

  Članice i članovi Odbora interesovali su se u razgovoru sa godtima, za primenu evropskih modela u rešavanju problema zagađivanja životne sredine, kao i za mogućnosti pružanje finansijske podrške našoj zemlji kroz zajedničke projekte ili iz raspoloživih evropskih fondova, sa akcentom na rešavanje problema zagađenosti voda. U tom kontekstu, na sednici je naglašeno da bi trebalo iskoristiti dobre odnose i postojeću saradnju sa regijom Baden Virtembeg iz Nemačke. Dalje, predočene su štetne posledice nastale bombardovanjem bivše SRJ i pokrenuto je pitanje nastavka ranije započetih razgovora oko pružanja pomoći iz Programa za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija, koji se bavi ovom problematikom. Predstavljene su aktivnosti u oblasti proizvodnje zelene energije u Vojvodini i Srbiji sa ciljem daljeg razvoja i saradnje sa evropskim partnerima, kao i druga pitanja od značaja za očuvanje zaštite životne sredine i korišćenje obnovljivih izvora energije.

  Oras Tynkkynen. je podsetio da pitanje zaštite životne sredine ima poseban značaj u Evropskoj uniji, jer je ono jedno od ključnih i prioritetnih pitanja kada je u pitanju postojanje Evropske unije. On je naglasio da u Evropi postoji veliki broj poslanika koji je kako u svojim matičnim državama tako i u evropskim institucijama spreman da se založi za podizanje svesti i rešavanje pitanja iz oblasti zaštite životne sredine. On se u ime evropske organizacije Zelene partije zahvalio Odboru i resornom pokrajinskom sekretaru na konstruktivnom razgovoru, iznetim utiscima, predlozima i iskustvima i rekao da će o tome informisati svoje kolege u cilju preduzimanja daljih aktivnosti.


Povratak na početnu stranu