• Proslava Međunarodnog dana vrabaca u Beogradu i Novom Sadu
  18.03.2016, Novi Sad, Beograd

 • – Svake godine 20. marta širom sveta obeležava se „Međunarodni dan vrabaca“. Ova manifestacija ima za cilj da skrene pažnju javnosti na značaj i ulogu vrabaca u našem okruženju, kao i na potrebu da ove vesele ptice sačuvamo za generacije koje dolaze. Ove godine, po prvi put, članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije „Dan vrabaca“ obeležiće u Beogradu i Novom Sadu. Učenici osnovnih škola prebrojaće parove vrabaca, postaviti kućice za njihovo gnežđenje i podeliti promotivni materijal za zainteresovane sugrađane.

  Naše prve komšije, vrapci ili kako ih još nazivamo dživdžani, dele sudbinu građana Srbije: i jednima i drugima brojnost se evidentno smanjuje. Ljudska populacija u Srbiji opada uglavnom usled ekonomskih razloga, a vrapčja zbog promene stila gradnje objekata, smanjenja broja stoke čiju hranu koriste i vrapci, zagađenja vazduha i voda.

  Vrapci su ljupke ptice koje vekovima žive neposredno uz ljude, u našim selima i gradovima. Uz golubove, verovatno su i najpoznatije divlje ptice. U Srbiji se gnezde tri vrste vrabaca: pokućar, poljski i španski. Pokućar je svakako najpoznatiji i najbrojniji od pomenuta tri. Njega najčešće srećemo u selima i gradovima širom Srbije. Pokućar je i nezvanični simbol Grada Beograda, a slavom je ovenčan kada je njegov lik korišćen za maskotu Univerzijade 2009.

  Vrapci se gnezde u šupljinama u objektima, pod krovovima, u gnezdima drugih ptica, a retko u dupljama u drveću i lesnim odsecima. Hrane se semenjem biljaka, insektima i ostacima hrane za ljude i domaće životinje.

  Vrapcima možemo pomoći postavljanjem kućica za gnežđenje, pažljivim planiranjem i održavanjem zelenila, zimskom prihranom i zaštitom od domaćih mačaka koje su im u selima i gradovima najveći neprijatelj.

  Zanimljivost: početkom godine u Srbiji živi oko 5 miliona, a krajem leta, nakon gnežđenja, populacija vrabaca u Srbiji naraste na oko 10 miliona jedinki.