• Beograd postaje regionalni centar zelene gradnje

    Američki savet za zelenu gradnju ( U.S. Green Building Council – USGBC) glavni je sponzor Sajma i Konferencije zelene gradnje (Green Building Expo 2016) od 2. do 4. novembra ove godine u Belexpo centru u Novom Beogradu.

    Potvrđujući sponzorstvo Savet je podržao inicijativu stručnjaka i lokalnih partnera da Beograd postane regionalni centar zelene gradnje. Ovo je novinarima najavila direktorka organizacionog odbora Expo 2016, čelnik kompanije Energo u Beogradu partner USGBC-a, dipl. inž. Marija Golubović, vodeći stručnjak za zelene zgrade u zemlji i regionu.

    Ona je istakla da je Američki savet za zelenu gradnju organizacija posvećena održivom razvoju i zaštiti životne sredine podizanjem zdravih i u svakom pogledu štedljivih zelenih zgrada i uvođenjem u svetu vodećeg sistema njihove sertifikacije. To je Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) zeleni sertifikat koji garantuje kvalitet i održivost zgrada u zaštićenoj životnoj okolini.Danas je LEED prisutan u preko 160 zemalja, a svakog dana preko 158.000 kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora prolazi kroz finalno ocenjivanje kredibilnog svetski priznatog tela Green Business Certification (GBCI) kako bi zaslužili LEED sertifikat zelene gradnje.

    LEED je priznat zbog globalnog uticaja, regionalne i lokalne adaptabilnosti I uticaja na trendove u gradnju i podržan od 201.000 građevinskih profesionalaca širom sveta.Biće predstavljen i na Sajmu zelene gradnje u okviru niza konsultacija, predavanja i tematskih skupova o prednostima zelenih zgrada, najavila je Golubović.