• Beograd će za nekoliko godina imati 100 kilometara biciklističkih staza - Grad najavljuje izmene u saobraćajnoj infrastrukturi
  Beograd će za nekoliko godina imati oko 100 kilometara biciklističkih staza, ne računajući Novi Beograd, koji ovu infrastrukturu već poseduje - najavljuje za Novosti Milutin Folić, glavni gradski urbanista.

  Trenutno se rekonstrukcijom izdvaja 21 kilometar staza. Samo na Dedinju i Voždovcu, kroz Bulevar oslobođenja i Kneza Aleksandra, iscrtano je deset kilometara puta za dvotočkaše.

  - Realizacijom projekta Beograd na vodi dobićemo mrežu dugačku devet kilometara. - Predviđeno je da svaka novoizgrađena ulica ima fizički odvojen prostor za bicikle.

  Konkretno, pored biciklističkih staza uz Promenadu, projektom su predviđene i posebne biciklističke trake koje će se nalaziti u svakoj savamalskoj ulici.

  - Novoizgrađena infrastrukturna mreža imaće i dopunske sadržaje. Naime, planira se postavljanje 60 stanica, gde će zainteresovani građani moći da iznajme bicikle - zaključuje glavni gradski arhitekta.

  Folić tvrdi da ove izmene u sabraćaju imaju za cilj da bickl ne bude samo sredstvo za rekreaciju, već da bude vozilo kojim će građani ići na posao, na fakultet i u trgovinu.

  - Za dve godine potpuno ćemo preokrenuti hijerarhiju u saobraćaju, pa će pešaci i biciklisti biti na prvom mestu, pa tek onda vozila javnog saobraćaja. Na dnu te piramide biće automobili - zaključuje Folić.

  U narednih nekoliko meseci povezaće se Brankov most sa Pop Lukinom ulicom, što je jedan od glavnih zahteva biciklista. Takođe, ivičnjaci na pešačkim prelazima u Novom Beogradu biće svedeni na nulu. Tako će biti na svakoj biciklističkoj stazi.

  Transport biciklom u Beogradu je na zanemarljivom nivou. Tek nekoliko promila. Milutin Folić kaže da je cilj da to bude od pet do osam procenata. Taj dnevni šer u Ljubljani i Beču je između 13 i 15 odsto. U Kopenhagenu čak 50 odsto. Istraživanja su pokazala pomake u zdravlju stanovništva (dugovočeniji), čistiji vazduh, a šte di se na infrastrukturi i vozilima javnog saobraćaja. • Buduće trase

  Biciklističke staze gradiće se u Ulici kneza Miloša, Savskoj, Nemanjinoj, Ustaničkoj, Južnom bulevaru, Slanačkom putu, Ulici cara Dušana... Trake za dvotočkaše praviće se i preko zelenih površina, pa će vozači ekoloških vozila uživati kroz Hajd park, Kalemegdan, Karađorđev park...

  Izvor: e-kapija

Povratak na početnu stranu