• Vrebalov predstavio Međunarodnu konferenciju o prednostima biomase kao obnovljivog izvora energije koja će se održati u Skupštini AP Vojvodine
  Novi Sad, 11. mart 2016. godine
  – Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine biće domnaćin Međunarodne konferencije pod nazivom: „Biomasa - Kako je najbolje iskoristiti?“.

  Stručni skup će biti održan 15. marta u velikoj sali pokrajinskog parlamenta, sa početkom u 10,00 časova, a detalji, ciljevi i očekivanja predstavljeni su na današnjoj konferenciji za medije u Skupštini AP Vojvodine.

  Uz učešće brojnih donosioca odluka sa različitih nivoa vlasti, univerzitetskih profesora i stručnjaka iz oblasti energetike, privrednika, investitora i zainteresovane javnosti, na međunarodnoj konferenciji će biti predstavljeni potencijali biomase u AP Vojvodini i sve prednosti njene upotrebe kao čistog energenta, kao i primeri dobre prakse u oblasti čiste energije u partnerskim regijama iz Evrope.

  U ime Autonomne pokrajine Vojvodine, učesnice i učesnike međunarodne konferencije pozdraviće potpredsednik pokrajinske Skupštine Milivoj Vrebalov i pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine mr Nenad Stanković.

  Ideju za održavanjem ovakve vrste stručnog skupa pokrenuo je potpredsednik pokrajinskog parlamenta Milivoj Vrebalov, koji je na današnjoj konferenciji za medije u Skupštini AP Vojvodine predstavio ciljeve i očekivanja od predstojeće međunarodne konferencije o biomasi.

  „Koliko je ova tema interesantna posebno za nas u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, najbolje govori podatak da se svake godine u Vojvodini spali tri miliona tona biomase, dok se istovremeno uvoze skupa nafta i gas.

  Kapacitet biomase u Vojvodini je oko devet miliona tona a od te količine, mi iskoristimo svega sedam odsto. Dakle, svake godine mi gubimo ogromne količine dragocenog resursa koji nam je dat kao obnovljiv izvor energije“, kazao je Vrebalov.

  „Ukoliko bi država više promovisala i oslonila se na obnovljive izvore energije za grejanje ili za proizvodnju struje, ostvarile bi se značajne uštede koje bi mogle da dostignu cifru od čak šesdeset miliona evra godišnje, što je skoro na nivou količine proizvedene električne energije od strane svih domaćih hidroelektrana.

  Istovremeno, otvorila bi se i mogućnost za otvaranje novih radnih mesta, pokretanje srodnih delatnosti proizvodnje, kao što su pakovanje i transport i za smanjenje nivoa zagađenja životne sredine, što bi AP Vojvodini i Srbiji obezbedilo višestruke ekonomske uštede, korist i veću energetsku nezavisnost“, naglasio je Vrebalov.

  „Vrlo je bitno reći da nam je namera da kompletna proizvodnja biomase, paleta i drugih čistih energenata pre svega ostane u Srbiji i da zadovolji domaće potrebe, a u slučaju prevazilaženja potražnje, viškovi bi mogli i da se izvoze i da se obezbedi veći priliv deviza.

  Dakle, naš cilj je da na ovom eminentnom skupu iskoristimo prisustvo značajnijih aktera koji se bave obnovljivom energijom na jednom mestu i da se u direktnim susretima i razgovorima sa njima na najbolji mogući način predstave potencijali Vojvodine, kako bi se konačno otvorila mogućnost da se ti potencijali koji su nepravedno zapostavljeni iskoriste i stave u funkciju, a samim tim i da se stvore uslovi za ekonomski boljitak, objašnjava Milivoj Vrebalov i kao jedan od pozitivnih primera navodi Termoelektranu-toplanu u Sremskoj Mitrovici, koja je uz pomoć Pokrajinske vlade ostvarila značajne uštede.

  „Najbolji primer za to što sam rekao je Termoelektrana-toplana u Sremskoj Mitrovici, koja je 2012. godine prešla sa skupog uvoznog gasa na domaću biomasu sa vojvođanskih polja.

  Ušteda koju donosi razlika u cenama gasa i biomase, u njihovom slučaju suncokretove ljuske, je oko 250. hiljada evra godišnje“, naglašava Vrebalov i dodaje:

  „Evidentno je da se ovakvim prisustvom osim uštede u novcu, povećava i sigurnost proizvodnje toplote, jer se smanjuje zavisnost od količina uvezenog energenta, već energent uzgajamo sami.

  Ideja koju mi u Skupštini AP Vojvodine i u Pokrajinskoj vladi želimo da prenesemo našim individulanim poljoprivrednim proizvođačima je da i oni, u svojim domaćinstvima mogu da pređu na jeftiniji oblik grejanja, a upravo je biomasa taj značajan privredni potencijal u Vojvodini, koji smo prepoznali i počeli da koristimo i čiju proizvodnju želimo da promovišemo i unapredimo, kao ulaganje u domaću pamet i domaću proizvodnju“, zaključio je potpredsednik vojvođanske Skupštine Milivoj Vrebalov.

  Stručni međunarodni skup posvećen korišćenju biomase zajednički organizuju Skupština AP Vojvodine i Skupština Evropskih regiona, koja u svom članstvu broji oko 200 evropskih regija i gradova.

  Program Međunarodne konferencije „Biomasa - Kako je najbolje iskoristiti?“ možete preuzeti na sledećoj adresi:

  http://www.skupstinavojvodine.gov.rs/fajlovi/file/Razni%20prilozi/prva%20verzija%20programa.pdf