• Vojvodina subvencioniše projekte iz oblasti energetike i energetske efikasnosti sa 1 mil EUR


  Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković predstavio je u četvrtak (5. mart 2015. godine) potencijale saradnje Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine sa lokalnim samoupravama i javnim ustanovama na 1. forumu "Energetske efikasnosti u opštinama – primenjivanje evropskih propisa i standarda i mogućnosti finansiranja projekata", održanog u Kanjiži.

  Kao direktan budžetski korisnik, Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine finansiraće programe i projekte od interesa za AP Vojvodinu putem konkursa na kojima će se dodeljivati sredstva za projekte izgradnje, rekonstrukcije, adaptacije, sanacije, dogradnje i kapitalnog održavanja zgrada i građevinskih objekata infrastrukture, projektnog planiranja, kao i nabavke opreme.

  - Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu APV za 2015. godinu, predviđeno j e 120.000.000,00 dinara za finansiranje programske aktivnosti podrške projektima u oblasti energetike i energetske efikasnosti, koja se odobravaju na osnovu sprovedenog javnog konkursa. Sredstva odobrena putem konkursa su bespovratna - istakao je ovom prilikom Malenković.

  Javni konkurs za finansiranje programske aktivnosti podrške projektima u oblasti energetike i energetske efikasnosti biće sprovođeni u skladu sa odlukom Pokrajinske vlade o postupku izbora, kriterijumima za izbor i realizaciju projekata koje finansira Uprava za kapitalna ulaganja APV u 2015. godini. Korisnici sredstava mogu da budu jedinice lokalne samouprave i javne ustanove na teritoriji Vojvodine.

  Efikasnije korišćenje energije u javnim objektima i javnim sistemima moguće je ulaganjem u zamenu izvora energije obnovljivim izvorima energije, u smanjenje energetske zavisnosti, povećanje iskorišćenosti energije i energenata, smanjenje emisije CO2, povećanje stepena održivosti.

  Primena ovih mera i delovanja u svim oblastima života bi za krajnji cilj imalo minimalnu potrošnju energije, a nivo rada i življenja bi ostao isti ili bi se poboljšao čime bi bila ispunjena i misija Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine – bolji život građana Vojvodine.

  -------------

  Kompletan dokument sa svim dodatnim informacijama se nalazi na adresi http://www.ekapija.com/website/sr/page/1087774