• Uskoro uklanjanje industrijskog otpada sa kritičnih tačaka - Ministartvo poljoprivrede izdvojilo 230 miliona dinara


  Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković kaže za RTS da je resorno ministarstvo izdvojilo 230 miliona dinara za izmeštanje industrijskog otpada. Za deset dana počinje uklanjanje otpada u Šapcu. Podsticaj reciklerima i u 2015, napominje Bogosavljević Bošković.

  Ministarka je, gostujući u "Dnevniku" RTS-a, rekla da postoji svest o opasnosti industrijskog otpada i da je zato resorno ministarstvo započelo akciju uklanjanja ovog otpada sa najkritičnijih tačaka. Povodom svetskog Dana zaštite životne sredine ministarka kaže da će ove godine problem otpada biti rešen na desetak opasnih mesta, ali da se sa uklanjanjem otpada najpre počinje u Špapcu i Obrenovcu.

  "Prva iskra" iz Bariča je jedna od najkritičnijih tačaka gde se nalazi oko 650 tona industrijskog otpada, napominje Bogosavljević Bošković i po navlja da postoji više faktora koji su odgovorni za višegodišnji nemar prema industrijskom otpadu. Ove godine resorno ministarstvo izdvojilo je 230 miliona dinara za izmeštanje istorijskog otpada, ukazuje ministarka.

  Na pitanje kako rešiti druge probleme koji ugrožavaju životnu sredinu, ministarska napominje da se i ove godine podstiče reciklažna industrija jer je reciklerima već isplaćeno milijardu i osamsto miliona dinara. Snežana Bogosavljević Bošković napominje da Ministarstvo ima ciljeve koji vode očuvanju sredine ali i da se aktivno radi na usklađivanju sa zakonodavstvom EU kao i na saradnji sa nevladinim sektorom.

  Otpad opasan po zdravlje

  Predsednik Zelenih Srbije za Šabac doktor Dejan Pavlović kaže da je Šabac već počeo da uklanja deo otpada i napominje da je industrijski otpad i više nego opasan po zdravlje ljudi jer može imati kancerogeno dejstvo. Pavlović napominje da bi u slučaju izlivanja i novih poplava ova vrsta otpada iz Šapca mogla da zagadi ne samo vodu, vazduh i zemljište Srbije već i okolnih zemalja.

  -------------
  Kompletan dokument sa svim dodatnim informacijama se nalazi na adresi http://www.ekapija.com/website/sr/page/1162273