• Predstavnici vojvođanskih opština u projektu za povećanje energetske efikasnosti
  09. mart – Predsednici i predstavnici opština Bačka Topola, Sremska Mitrovica, Kanjiža, Senta, Bečej, Šid i Stara Pazova potpisali su danas u Skupštini AP Vojvodine Pismo o namerama povodom uspostavljanja prve LEEN (Learning energy network) mreže opština u Vojvodini.

  Kako su naglasili organizatori, potpisivanje ovog Pisma o namerama sa nemačkom kompanijom LEEN, rezultat je saradnje dve države, SR Nemačke i Republike Srbije, odnosno podrške regiona Baden Virtemberg i AP Vojvodine na projektu unapređenja energetske efikasnosti vojvođanskih lokalnih samouprava. Cilj ovog projekta, istaknuto je, jeste uspostavljanje što kvalitetnije ekonomsko– energetske strateške pozicije za privlačenje direktnih investicija, te povećanje kvaliteta života u gradovima i sveukupnom regionu Vojvodine.

  Pozdravljaući prisutne, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor čestitao im je na spremnosti za učestvovanje u ovako važnom projektu.

  „Izuzetno mi je zadovoljstvo što je Skupština APV ponovo domaćin jednog značajnog čina u čijem fokusu je energetska efikasnost. Ovo je još jedna veoma značajna stanica na putanji kojom idemo poslednjih četrnaest godina, još od usvajanja Plana privrednog razvoja Vojvodine, u kojem je program energetske efikasnosti određen kao jedan od deset programa na kojima zajednički treba da radimo zbog poboljšanja ukupnog privrednog okruženja i efikasnosti“, rekao je Pastor i dodao da je i taj program rađen zajedno sa nemačkim partnerima.

  „I ova saradnja sa nemačkim partnerom jeste nešto što obećava i što je sretna okolnost, s obzirom na to da s Baden-Virtembergom imamo uspešnu saradnju i u institucionalnom smislu“, istakao je Pastor i naglasio da su, pored predstavništva Baden Virtemberga u Briselu i kompanije LEEN, u realizaciju ovog projekta ali i u držanju u fokusu teme energetske efikasnosti, veliki trud uložili Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine i sekretar Nenad Stanković, predsedavajući Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama Dr Tihomir Simić, profesor Dušan Gvozdenac i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, Energetski inovacioni centar Teslianum i mnogi drugi.

  Direktor Predstavništva Baden Virtemberga u Briselu Johanes Jung i predstavnik kompanije LEEN Mirko Krak izrazili su zadovoljstvo i optimizam povodom početka ovog trogodišnjeg projekta i istakli da su veoma zadovoljni i stručnom podrškom i spremnošću vojvođanskih opština da učestvuju u ovom procesu. Suosnivač i predsednik EIC Teslianum Mirjana Prljević izrazila je duboku uverenost u uspeh ovog projekta koji, kako je navela, kao cilj ima povećanje ukupnih kapaciteta opština za bavljenje procesom energetske efikasnosti, povećanje zaposlenosti, povećanje energetske efikasnosti i drugo.