• Odlična međusektorska saradnja čuva retku i ugroženu pticu grabljivicu


  SPAS U ZADNJI ČAS

  Kikinda/Zrenjanin/ Novi Bečej - Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije obilazeći jedno od svega 17 poznatih gnezda stepskih sokolova u Srbiji nisu ni slutili u kakvu avanturu se upuštaju. Naime, po dolasku na od ranije im poznato gnezdo sokolova u cilju praćenje odrastanja jedinog mladunca ove godine, odmah su uočili problem: gnezdo je bilo prazno iako je poodrastao ptić bio na istom svega nekoliko dana ranije. Usledila je nimalo laka pretraga terena i nada da je mladunac još uvek živ i zdrav.

  Na opštu radost ornitologa i posle kraće potrage pronađen je nekoliko stotina metara dalje na rubu jedne njive. Bio je isprljan i izgladneo, ali bez vidljivih telesnih povreda. Ovo su kasnijim pregledom potvrdili i veterinari iz novosadske ambulante ''Darvin''. Predpostavljamo da je ptića jaka oluja praćena vetrom zbacila sa gnezda. Bilo kako bilo, valjalo je brzo reagovati. Kako se gnezdo u kom je ptić proveo detinjstvo nalazi na stubu visokonaponskog dalekovoda kontaktirano je rukovodstvo JP ''Eletromreža Srbije'' tačnije Pogon Novi Sad i direktorka Maja Adamović koja je odmah izrazila želju da pomogne. Za uspešnu akciju spašavanja trebalo je isključiti prenos elektične energije i u što kraćem roku vratiti mladunca na gnezdo. Kako ovakav proces iziskuje vrlo ozbiljne tehničke pripreme tek dva dana kasnije mladunac je zahvaljujući operativi i elektro-monterima EMS-a vraćen na gnezdo. Postojala je bojazan da su roditelji napustili teritoriju misleći da je mladunac stradao pa je tim ornitologa, sa bezbedne distance, stražario. Ipak posle čitavog dana isčekivanja u večernjim satima se pojavio jedan od roditelja. Kasnijim monitoringom je utvrđeno da je mladunac uspešno obavio svoje prve letove i da polako postaje samostalan.

  Draženko Rajković, koordinator za praćenje i zaštitu stepskih sokolova u Srbiji ističe veliki značaj međusektorske saradnje kao ključan element u očuvanju biološke raznovrsnosti Republike Srbije.  Kontakt: Draženko Rajković sekretar@pticesrbije.rs
  Foto: Arhiva DZPPS>