• Francuska gradi plutajuće vetroelektrane


  Francuska agencija za životnu sredinu i upravljanje energijom (ADEME) raspisala je konkurs za izgradnju prva četiri plutajuća vetroparka koji će sadržati po tri do šest turbina snage od po pet megavati. Tri vetrofarme biće smeštene na Mediteranu, dok će se jedna nalaziti duž obale ostrva Grua, u Bretanji, objavio je portal Ouestfrance-entreprises.fr.

  Ti pilot-parkovi, kako se navodi, imaju rok od dve godine, ali u slučaju tehničko-ekonomskog uspeha, moći će da funkcionišu narednih 15 do 20 godina. Isti izvor podseća da još samo tri zemlje zasad testiraju ovu vrstu vetroelektrana - Poljska, Norveška i Japan. Portugalija i Norveška su pioniri u takvoj tehnologiji sa po jednom plutajućom turbinom, pa će francuski projekat biti prvi te vrste tako značajnih dimenzija. Projekat je deo nastojanja Francuske da diverzifikuje proizvodnju struje i poveća udeo obnovljivih izvora na 40 odsto do 2030. godine.

  A kako prenosi regionalni portal Energy pres, prema upravo objavljenom izveštaju Evropske unije o napretku korišćenja vetroenergije, u 2014. instalirani su kapaciteti od 52,8 gigavata (GW), na globalnom nivou, od čega 2,7 GW pripada ofšor poslovanju. Od ove brojke (52,8 GW), na Evropu se odnosi 11,8 GW instaliranih vetroelektrana.

  Na kraju prošle godine, ukupna snaga vetroparkova u svetu bila je 370 GW, od čega 130 GW u Evropi.

  Evropska unija prosečno godišnje proizvodi 265 teravat sati struje eksploatacijom energije vetra, navodi se u izveštaju.

  Izvor: e-kapija