• Epidemija krivolova na prepelice na severu Bačke i dalje traje


  Tokom vikenda 15. i 16. avgusta Tim za borbu protiv krivolova, Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, obišao je nekoliko lokacija u opštini Bačka Topola. U ataru sela Stara Moravica i Pačir otkriveno je ukupno 6 vabilica za prepelice koje su nepoznate osobe postavile na dve lokacije. Slučajevi nedozvoljenog lova prijavljeni su policiji i lovnoj inspekciji.

  „Imamo saznanja da se intenzivan krivolov prepelica na seobi u lovištima oko Bačke Topole sprovodi duže od jedne decenije. Policiji, lovnoj i inspekciji zaštite životne sredine proteklih godina prijavljeno je mnoštvo slučajeva, a građanima koji su te slučajeve prijavili, krivolovci su pretili i čak naoružani upadali u kuće“, saopštava Tim za borbu protiv krivolova.

  Od početka lovne sezone meštani sa severa Bačke pronašli su slučajeve krivolova prepelica i kod sela Đurđin i Krivaja, a opravdano se strahuje da je mnogo više neotkrivenih slučajeva.

  „Izuzetno nas zabrinjavaju podaci sa terena. U nekim od obiđenih sela primetili smo strane lovce, goste u lovu na prepelice i grlice, koji su došli iz država gde su ove vrste trajno zaštićene. Pretpostavljamo da ih njihovi domaćini nisu obavestili da će prepelice loviti na nedozvoljen način, uz upotrebu vabilica i da su ih time doveli u opasnost da budu krivično gonjeni“, dodaju iz Tima za borbu protiv krivolova.

  „Apelujemo na lovačka udruženja, lovne inspektore, lovce, zemljoradnike i sve ostale koji se kreću u prirodi da nam prijave sve slučajeve krivolova. Prećutkivanje i odobravanje ovog krivičnog dela ide na štetu svih nas“, kaže se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

  Kontakt: stopbirdcrime@gmail.com