• Da li se isplati postavljanje solarnih panela na kuću?


  Ukoliko ste ikad razmišljali o instaliranju solarnih panela na krov ali niste bili sigurni da li će prikupljena energija biti dovoljna za tako skupu investiciju, "Google" razvija alat koji bi trebalo da reši upravo taj problem.

  "Project Sunroof", zasnovan na tehnologiji "Google Maps", ima za cilj da pokaže korisnicima koliko sunčeve energije "udara" njihov krov i koliko bi bili u mogućnosti da, zahvaljujući tome, umanje svoje račune za električnu energiju.

  Iz kompanije "Google" kažu da već imaju pristup svim potrebnim informacijama za kreiranje detaljne mape krovova za prikupljanje solarne energije. Tehnologija kombinuje bazu fotografija koju ima "Google Maps" sa 3D modelima krovova, uzimajući u obzir senku koju prave okolni objekti, pozicije Sunca, kao i obrasce kretanja oblaka i temperature u određenoj oblasti.

  Ovo sve za rezultat ima detaljnu analizu "solarnog potencijala" svakog pojedinačnog krova, pa "Project Sunroof" može da vam kaže kolikom broju sunčanih sati je krov izložen, koliko je površine slobodno za postavljanje solarnih panela i koliku bi uštedu to moglo da donese.

  Takođe, alat prikazuje i cenu investicije, i to za različite opcije poput lizinga solarnih panela. Ukoliko iznosi deluju primamljivo, "Google" nudi mogućnost da vas spoji direktno sa distributerima panela.

  Sve ovo, doduše, za sada je dostupno stanovnicima Bostona, San Franciska i Fresna, ali "Google" najavljuje širenje na čitavu Ameriku a potom i na svet.

  Izvor: e-kapija