• Bor bez dima posle više od sto godina


  Početak rada nove topionice u Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor" označio je prekretnicu za stanovnike Bora i okoline jer, iako postrojenje radi punim kapacitetom, u gradu više nema dima, koji je bio najveći ekološki problem tog dela Srbije.

  Generalni direktor RTB-a "Bor" Blagoje Spaskovski kaže da nova topionica od 25. aprila neprekidno radi i da je u prvoj noći izliveno prvih 150 tona anoda iz novih pirometalurških postrojenja, a da je još 160 tona anodnog bakra izliveno danas.

  Prema njegovim rečima, koncentracija gasova je svedena na minimum i u samoj topionici.

  - Na ovaj način najbolje potvrđujemo da novi pogoni, nova topionička peć i fabrika sumporne kiseline rade kontinuirano. Smanjili smo cenu prerade bakra, a istovremeno građani Bora i okoline dobili su čisto nebo, kakvo je bilo 1903. godine - dodao je Spaskovski.

  - Pogledajte dimnjak, dima nema, a mi radimo, proizvodimo bakar i to u većim količinama. Dimnjak bez dima i svež vazduh najbolja su potvrda kako rade nova topionica i fabrika sumporne kiseline - kaže livac Zoran Spasojević, radnik Topionice i rafinacije od 1988. godine.

  Krenula je nova tehnologija topljenja bakra, a sa njom je, dodaje Spasojević, došlo i olakšanje u smislu boljih uslova rada.

  - Toplote na anodnim pećima ima, ali nema više onih visokih temperatura kao na staroj peći, nema sumpor-dioksida i ostalih gasova koji štipaju oči. Borani i meštani okolnih sela sada, i kad mi radimo, mogu da udišu čist vazduh - kaže Spasojević.

  -------------
  Kompletan dokument sa svim dodatnim informacijama se nalazi na adresi http://www.ekapija.com/website/sr/page/1128647