• Švedska daje Srbiji 9,5 mil EUR za projekte u oblasti zaštite životne sredine

  Premijer Srbije Aleksandar Vućić i ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji Krister Asp razgovarali su u petak o četiri nova sporazuma o švedskoj podršci zaštiti životne sredine u Srbiji, vrednosti 9,5 mil EUR, saopšteno je iz ambasade Švedske.

  Kako je navedeno, sporazumi se odnose na pripremu za pregovore u oblasti životne sredine u vezi sa pristupanjem Srbije Evropskoj unii, Program podrške infrastukturnim projektima u oblasti životne sredine, kroz koji Švedska podržava planiranje strateških investicija Srbije u sektoru životne sredine, omogućava pripreme lokalnih projekata i razvoj politika.

  Takođe, u pitanju su i sporazumi koji se odnose na infrastrukturu za zaštitu životne sredine od prioritetne važnosti za razvoj i podrška odeljenju za hemikalije pri Ministarstvu u vezi sa ispunjavanjem pravnih zahteva u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

  Švedski ambasador Asp, koji se u petak sastao sa premijerom Vučićem, istakao je da će ti projekti pomoći da se otvori put za pregovore sa Evropskom unijom o pitanjima zaštite životne sredine, ali podvukao da je jednako važno i da će doprineti boljem kvalitetu života građana Srbije.

  Švedska i Srbija imaju dugu istoriju saradnje u oblasti zaštite životne sredine i vremenom su postale pravi strateški partneri u tom polju, uz saradnju koja je blisko vezana za pripreme Srbije za ulazak u EU.

  Pored trenutne podrške tom sektoru, procenjuje se da će švedske donacije u narednim godinama iznositi oko 3 mil EUR godišnje.

  Izvor: e-kapija