• 4. novembar 2016. je istorijski dan za planetu jer označava stupanje na snagu sporazuma o klimi.

  Saopštenje predsedništva Republike Francuske

  Obaveze koje su preuzete 12. decembra na Buržeu su od sada neopozive. Prag ratifikacija - 55 država koje emituju ukupno 55% gasova staklene bašte - postignut je za manje od godinu dana. To dokazuje da je međunarodna zajednica u potpunosti svesna potrebe hitnog preduzimanja mera u vezi klime i predstavlja rezultat mobilizacije Francuske u okviru predsedavanja COP21 na čelu sa Segolen Roajal.

  Nekoliko dana nakon što je Maroko preuzeo predsedavanje COP-om 22, svi ciljevi koje je Francuska sebi postavila - ostvareni su: postizanje, 12. decembra 2015. u Parizu, prvog univerzalnog sporazuma o klimi u istoriji, njegovo potpisivanje 22. aprila u Njujorku od strane više od 175 zemalja i njegovo stupanje na snagu do kraja 2016. godine.

  Nakon ove suštinski važne etape, Francuska će ostati u potpunosti posvećena tome da klimatska pravda bude poštovana kroz mobilizaciju finansijskih sredstava - 100 milijardi dolara godišnje za klimu do 2020. godine, kako bi duh Pariza nastavio da živi i i jača kroz spostavljanje koalicija za solarnu energiju, za obnovljive izvore energije u Africi, za borbu protiv dezertifikacije, za zaštitu okeana i podršku najugroženijim zemljama.

  Konferencija o klimi koja se održava u Marakešu treba da bude konferencija rešenja. Francuska podržava Maroko u postizanju punog uspeha. Predsednik Republike Francuske ide u Maroko 15. i 16. novembra.

  http://www.elysee.fr/communiques-de-presse/article/jour-historique-pour-l-accord-de-paris-sur-le-climat/

Povratak na početnu stranu