• Opština Srbobran kažnjena sa 190.000 dinara za uništavanje gnezda detlića  Bečej–Novi Sad, 21.10.2015.
  – Presudom Prekršajnog suda u Bečeju, odeljenje u Srbobranu od 16.10.2015, JP „Direkcija za izgradnju i urbanizam Srbobrana“ iz Srbobrana oglašena je krivom za uništavanje strogo zaštićene vrste seoskog detlića (Dendrocopos syriacus). Ovo pravno lice dužno je da plati kaznu u visini od 100.000 dinara, kao i iznos od 75.000 dinara odštete za uništavanje tri mlade jedinke ove strogo zaštićene ptice, dok je odgovorno lice (direktor) kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 15.000 dinara.

  Nakon prijave uništavanja staništa i gnezda seoskog detlića tokom seče koprivića u centru Srbobrana, početkom juna ove godine, Pokrajinska inspekcija zaštite životne sredine izvršila je vanredni nadzor. Utvrđeno je da je seča starog drvoreda koprivića u Srbobranu vršena prema idejnom projektu čiji je investitor bila Direkcija za urbanizam i izgradnju opštine Srbobran, dok je seču sprovelo Stovarište „Bole“ iz Srbobrana. Dokumentacija investitora, međutim, nije sadržavala uslove zaštite prirode koju za ovakve aktivnosti izdaje stručna organizacija zaštite prirode, jer ih investitor nije ni tražio. Tokom same seče, koja je izazvala oštre proteste Srbobranaca, posečeno je i drvo u kome se nalazilo gnezdo ove vrste, kojom prilikom su na vruć beton ispali, i kasnije stradali i mladunci koji su se u njemu nalazili. To su dokumentovali i objavili i lokalni mediji.

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije naglašava da ova presuda potvrđuje nepristrasnost sudskih institucija, što je činjenica koja ohrabruje. Ornitolozi, međutim, naglašavaju da su seče urbanog zelenila, pod maskom rekonstrukcije zelenih površina, sprečavanja razvoja bolesti i rizika po ljude, ustvari uništavanje retkih staništa živog sveta koji obitava u našim gradovima. Ptice i ostale životinje se u veoma gustim koncentracijama kriju u retkim zelenim oazama okruženi neprijateljskim betonskom miljeom, što ukazuje na činjenicu da je opravdano štititi ovakve prostore uz najveći oprez. Ukoliko stručnjaci planove za pojedine intervencije ocene kao neophodne, one se svakako ne mogu sprovoditi u periodu razmnožavanje divljih životinja, kako je, tragično, pokazao ovaj slučaj.

  Društvo navodi da je ignorisanje stručnjaka za zaštitu prirode prilikom građevinskih i uređivačkih intervencija takođe postalo uobičajena pojava, i apeluje da ovaj primer služi kao pouka da tako nešto ne sme proći nekažnjeno. Sa druge strane, ljubitelji ptica naglašavaju da se svaka povređena ili napuštena jedinka strogo zaštićenih vrsta, po Zakonu o zaštiti prirode mora predati na zbrinjavanje za to opremljenoj instituciji.

  Foto: Wikipedia Commons

  www.pticesrbije.rs