• Nagrada “ZELENI RADIO – ekološki doprinos godine”    Ovogodišnji dobitnik nagrade “Zeleni radio – ekološki doprinos godine” , je reditelj Petar Lalović. To je na javnoj sednici, u emisiji “Čekajući vetar” Radio Beograda 2, svojim glasovima odlučio novinarski žiri, sastavljen od 17 novinara iz čitave Srbije.

    Petar Lalović je vise od pola veka posvetio prirodi u kojoj je snimio oko dvesta filmova. Šira javnost najbolje pamti njegove filmove "Ptice koje ne polete" i "Poslednja oaza".

    Nevidljivi intimni svet životinja učinio je bliskim čoveku. Lalović je gledaocima poklonio najlepši pogled na prirodu izbliza - da je razumeju, ponove zavole, vrate joj se i sačuvaju je. Najnoviji film “Beogradska oaza”, koji je publika imala priliku prošle godine da vidi, ovaj neumorni ljubitelj prirode snimio je u svojoj devetoj deceniji na Velikom ratnom ostrvu, želeći da prikaže carstvo životinja, rezervat biljnog sveta i fabriku zdravog vazduha usred beogradske metropole.

    Za svoj opus, koji čine dokumentarni, igrani filmovi i TV serije, dobio je više od 150 priznanja kod nas i u svetu. Nagrada “Zeleni radio – ekološki doprinos godine” svečano će biti uručena 17. juna, na Svetski dan borbe protiv isušivanja i poplava.