• Za reciklažnu industriju 320 miliona dinara u 2014.


  Za reciklažnu industriju u ovoj godini planirano je 320 miliona dinara, ali bi rešenje problema sa kojima se ova grana privrede suočava moglo da bude formiranje zelenog fonda, koji bi trebalo da funkcionise samostalno, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva energetike Dejan Novaković.

  On je novinarima na prvoj Regionalnoj ekološkoj konferenciji na Tari, rekao da je planirano formiranje tog fonda, koji bi samostalno donosio odluke i radio na projektnom finansiranju.

  Novaković je podsetio da je predstavnicima reciklažne industrije do sada isplaćen novac za otpad prerađen u prvom kvartalu prošle godine, a da je problem u daljoj isplati nastao zbog nedostatka novca u budžetu.

  U narednom periodu bi zbog toga trebalo više računati na pomoć finansijskih institucija, odnosno na sredstva Svetske banke ili EBRD, koji odvajaju novac za pomoć zelenim fondovima u regionu.

  Novaković je rekao da je jedan od takvih primera Hrvatski fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, kao i Zeleni fond u Sloveniji.

  Predstavnici reciklažne industrije upozorili su u više navrata u proteklom periodu da otežano posluju, zbog toga što im je novac isplaćen samo za prvi kvartal 2013.

  Izvor: Tanjug