• Za projekat razvoja održivog tržišta energije biomase 8 mil EUR    Srbija će u naredne tri godine u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i uz podršku nemačkih partnera realizovati projekat za razvoj održivog tržišta energije biomase u našoj zemlji, vredan 8 mil EUR. To je danas najavila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković, nakon sastanka sa ministrom životne sredine, klime i energetike nemačke pokrajine Baden Virtemberg Francom Unterštelerom.

    Ona je istakla da je i ova poseta dokaz spremnosti Nemačke i njenih institucija da pomognu Srbiji u oblasti zaštite životne sredine, a jedna od tih institucija je i GIZ, kojem se zahvalila na do sada pruženoj finansijskoj i stručnoj podršci. Bogosavljević Bošković je podsetila da su sa GIZ-om u prethodnom periodu realizovani brojni projekti, među kojima i onaj za upravljanje otpadnim vodama i otpadom.

    - Prva faza projekta je završena, odnosi se na detaljnu analizu stanja u pet velikih opština, a u drugoj fazi razviće se rešenja ekonomska isplativa rešenja, koja su primenljiva u Srbiji - kazala je ministarka poljoprivrede i ekologije novinarima. Predstavnici srpske i nemačke delegacije razgovarali su o mogućnostima za unapređenje dosadašnje saradnje i o budućim pravcima saradnje u oblasti zaštite životne sredine, ali i poljoprivrede i vodoprivrede i drugih oblasti koje pokriva Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, navela je Bogosavljević Bošković.

    Sledeći susret je, prema njenim rečima, dogovoren za deveti septembar u Nemačkoj.

    Izvor: E-kapija.com