• Za ekološke projekte 500.000 EUR


    Do kraja aprila biće raspisan novi javni poziv za direktnu finansijsku podršku ekološkim projektima organizacija civilnog društva, u iznosu od oko 500.000 EUR, izjavio je danas Jovan Pavlović, direktor kancelarije Regionalnog centra za životnu sredinu za centralnu i istočnu Evropu (REC) u Srbiji. On je rekao da nevladine organizacije svoje projekte moraju da dostave u "koaliciji", odnosno saradnji sa drugim organizacijama, a da će po projektu biti opredeljeno između 40.000 i 80.000 EUR.

    - Projekti će trajati godinu dana - kazao je Pavlović na prvoj regionalnoj konferenciji "Civilno društvo u jugoistočnoj Evropi, u oblasti zaštite životne sredine" na Tari. Pavlović je dodao kako očekuje da će zahvaljujući tim projektima moći da se podrže ideje bar 20 nevladinih organizacija, a da su u prvom pozivu tokom 2013. bili prihvaćeni projekti 29 NVO.

    On je podsetio da REC već 10 godina pomaze organizacijama civilnog društva u okviru programa SENSE koji realizuje uz podršku Švedske međunarodne organizacije za razvoj i saradnju (SIDA), a do sada je dodeljeno više od 2 mil EUR.

    Program je sadržao četiri komponente: dodeljivanje finansijske podrške organizacijama civilnog društva u Srbiji, podizanje kapaciteta organizacija kroz obuke, dijalog sa donosiocima odluka, javne diskusije o ekološkim temama, ali i podrška medijima i novinarima koji se bave temama životne sredine u Srbiji kroz različite treninge i seminare. Pavlović je rekao da su se dosadašnji projekti, a prošle godine je podržano osam njih, uglavnom odnosili na zaštitu biodiverziteta, uređenje životne sredine, ekološke akcije mladih...

    Izvor: Tanjug