• U toku je kamp "Leto u Sremskim Karlovcima"    14-20. jun 2014., Ekološki centar Radulovački
    Ove godine kamp „Leto u Karlovcima“ se održava po peti put i postaje uspešan tradicionalan program Pokreta gorana u oblasti ekološke edukacije dece. Na kampu učestvuje 22 polaznika iz 19 novosadskih osnovnih škola, uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za obrazovanje.

    Kamp je namenjen učenicima 3. razreda iz svih osnovnih škola sa područja Grada Novog Sada koja vole prirodu i koja su tokom školske godine pokazivala veliku zainteresovanost za predmet Poznavanje prirode i Čuvari prirode, ali se programi ovih predmeta nadopunjuju ambijentalnim učenjem, interaktivnim predavanjima, muzičkim, likovnim i kreativnim radionicama. Boraveći u prirodi učesnici se upoznaju sa živom i neživom prirodom, prirodnim pojavama, životom i radom ljudi, povezanošću biljnog i životinjskog sveta, uočavaju njenu lepotu i raznovrsnost. Kamp je upotpunjen svakodnevnim izletima: Stražilovo, Dvorska bašta, Vidikovac, kao i poseta kulturnih znamenitosti Sremskih Karlovaca.

    U toku prva tri dana, polaznici su bili u prilici da se kroz vesele igrice saradnje predstave i upoznaju, da prošetaju centrom, posete Vidikovac i nacrtaju razglednicu Sremskih Karlovaca. Radionice u Dvorskoj bašti, kroz koje su upoznavali dominantne biljne vrste, probudile su njihova čula, i otvorila njihova srca. Takmičili su se na sportskim terenima, igrali igre bez granica i išli u potragu za skrivenim blagom. Bili su na Dunavu, učili o značaju ove velike reke, pisali ekološke poruke i ispevali pesmu kojom pozivaju odrasle da čuvaju i vole ovu i našu reku. Nova pozornica u Ekološkom centru Radulovački ih je inspirisala da osmisle i uvežbaju ekološku predstavu za naše roditelje.

    Raduju se izletu na Stražilovo, poseti Muzeju pčelarstva i kulinarskoj radionici u radnji za izradu kuglofa, koji ih očekuju narednih dana.